Fosta contabilă a Primăriei Gârbou, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta contabilă a Primăriei Gârbou, Liliana P., prinsă la un control al Camerei de Conturi că a delapidat peste 600.000 de lei din bugetul primăriei, este judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Jibou şi a avut zilele trecute primul termen.

Judecarea cauzei în care fosta contabilă a Primăriei Gârbou este acuzată că, în perioada ianuarie 2008 - iulie 2011 şi-a însuşit din bugetul primăriei peste 600.000 de lei (6 miliarde de lei vechi), a fost amânată pentru luna iunie.

Potrivit poliţiştilor, iniţial s-a crezut că prejudiciul este de 250.000 lei, însă în urma controlului efectuat de Camera de Conturi Sălaj s-a constatat că în perioada ianuarie 2008 – iulie 2011 contabila şi-a însuşit peste 600.000 lei, prin înregistrarea în contabilitate de cheltuieli fictive privind salariaţii şi acte de plată false. În baza acestora, ridica bani de la Trezorerie şi îi folosea în interes personal. Pe lângă delapidare, fostul contabil va răspunde şi pentru fals şi uz de fals.

După cum ne-a declarat primarul comunei Gârbou, Alexandru Spătar, contabila, lucra în primărie de 15 ani şi nu a trezit niciodată veo suspiciune. „Era una dintre cele mai vechi angajate. Câştigase încrederea tuturor colegilor”, spune edilul. El cataloghează drept „ruşinos” comportamentul fostei sale colege, dar spune că nu se simte răspunzător pentru ceea ce s-a întâmplat. „Nu pot să stau în spatele fiecăruia, să văd ce face”, explică primarul.

În privinţa prejudiciului, acesta spune că a fost descoperit în urmă cu puţin timp de Camera de Conturi Sălaj, la un control făcut pentru anul 2010. „Au descoperit atunci un prejudiciu de aproximativ 250.000 de lei, aferent anului 2010. I-am rugat să exindă controlul şi la perioada ianuarie 2008 până la zi, adică până în iulie 2011, şi au mai descoperit încă peste 300.000 de lei prejudiciu”, povesteşte primarul. Alexandru Spătar spune că a făcut plângere penală, iar fosta sa angajată – a cărei ultimă zi la primărie a fost 21 iulie – şi-a recunoscut în faţa anchetatorilor faptele.

Cât despre motivele ce au stat la baza acestor fapte ale contabilei, primarul declară că nu ştie ca femeia să fi avut vreo problemă de ordin financiar. „Din câte ştiu eu, nu avea datorii sau alte probleme care să fi explicat, oarecum, gestul”, spune el.

Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 15 ani de închisoare.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite