Firmele din Sălaj se predau în lupta cu criza economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

96 de firme din au intrat în insolvenţă în primele trei luni ale acestui an.De la începutului lui 2009 şi până la finele lunii martie 2011, în Sălaj au fost demarate procedurile de insolvenţă pentru 437 de firme.

De la începutul anului 2009 şi până astăzi nu mai puţin de 320 de firme din judeţul Sălaj au intrat în insolvenţă.  Numărul de insolvenţe a crescut aproape exponenţial în ultimii doi ani. Astfel, dacă în 2009 au fost înregistrate 122 de cazuri de insolvenţă, anul trecut numărul acestora aproape că s-a dublat ajungând la 219.
De asemenea, potrivit unui studiu realizat de Coface România, în primele trei luni din 2011, 96 de firme sălăjene  au intrat în insolvenţă.
Avans la insolvenţe

De altfel, potrivit studiului Coface, elaborat după datele primite de la Oficiul Naţional al Registrului Comeţului,  judeţele care au înregistrat un avans în topul insolvenţelor comparativ cu situaţia la 2010 sunt Prahova, Hunedoara, Sălaj, Giurgiu, Bistriţa-Năsăud, Ialomiţa şi Mehedinţi.


„De regulă, cel mai multe cereri de insolvenţă apar la final sau început de an. După primele luni , cererile devin din ce în ce mai rare”, explică Laura Vădan, directorul Registrului Comerţului Sălaj.

Conform celor declarate de Vădan, în momentul de faţă, în judeţul Sălaj sunt activi aproximativ 9300 de operatori economici, dintre care circa 4000 sunt persoane fizice autorizate, iar restul au personalitate juridică.

Criza se va simţi încă 10 ani

Emanoil Gârdan, om de afaceri şi analist economic, ne-a declarat că cele mai multe firme care au cerut insolvenţa activează în domenii precum construcţiile şi transportul, iar revenirea la situaţii de la finalul lui 2008 va fi posibilă de abia peste 10 ani. „Lucrurile vor începe să se îndrepte prin 2016, dar economia va ajunge la fel ca în 2008 în minimum 10 ani. O creştere de 0,5 la sută nu înseamnă nimic. Poate fi o simplă eroare de calcul”, explică Gârdan.

Analistul economic susţine că creşterea numărului de insolvenţe în 2010 a fost cauzată tocmai de parcurgerea unei perioade lungi de criză. „În 2009 firmele au mai trăit din business-urile începute în 2008. Dar după aproape doi ani de criză, firmele nu au mai avut contracte, cei cu care au lucrat nu le-au mai putut plăti lucrările realizate şi astfel au fost obligate să ceară insolvenţa”, mai spune Gârdan.

Insolvenţa apare în momentul în care o firmă nu-şi mai poate achita obligaţiile faţă de creditori. De comun acord cu creditorii, firma se angajează să-şi reorganizeze activitatea pentru a putea supravieţui şi pentru a plăti datoriile. Întreaga reorganizare este monitorizată, iar dacă soluţiile nu funcţionează următorul pas este falimentul.

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite