Firmele din Sălaj preferă amenzile în locul intrării în legalitate. Vezi aici cât au de plătit pentru munca la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda amenzilor foarte mari prevăzute de noul Cod al Muncii, intrat în vigoare în luna mai, firmele din Sălaj continuă să angajeze "la negru". Este concluzia controalelor făcute de Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj în luna iulie, lăsate cu amenzi de aproape 300.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al ITM Sălaj, au fost verificate relaţiile de muncă, adică dacă există sau nu un contract de muncă, la 144 de agenti economici. La 13 dintre aceştia  au fost identificate 26 de persoane care lucrau fără forme legale de angajare. Agenţii economici prinşi au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 260.000 lei, adică 2,6 miliarde de lei vechi.

Amenzi ceva mai mici s-au aplicat, tot în luna iulie, pentru alte nereguli în relaţia cu angajatul. Astfel, pentru nerespectarea obligaţiei, ca anterior începerii activităţii, angajatorul să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă, un angajator a fost sancţionat cu amenda de 1.500 lei. Doi agenţi economici au fost sancţionati cu amendă de 2.000 lei pentru netransmiterea registrului de evidenţă a salariaţilor în format electronic în termenul legal, respectiv cu amendă de 1.500 lei
pentru neînregistrarea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic anterior începerii activităţii.

          Au scăpat doar cu avertisment angajatori care au fost prinşi că nu respectă dispoziţiile legale privind munca suplimentară şi de noapte şi cei care nu aveau o evidenţă a orelor de muncă efectuate de fiecare salariat.

          în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM)au fost controlate 131 de unităţi. Patru dintre ele au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 20.000 lei după ce nu au putut prezenta inspectorilor ITM documentele solicitate şi după ce s-a constatat că primiseră la lucru persoane neinstruite pentru securitate şi sănătate în muncă. De asemenea, cele patru unităţi nu aveau nici materiale pentru această instruire. Avertismente au fost aplicate pentru neefectuarea controlului medical periodic,  consemnarea incorectă a instruirii în domeniul SSM în fişele individuale, utilizarea unor echipamente tehnice de ridicat şi sub presiune neautorizate ISCIR şi  lipsa unor documente obligatorii a se găsi la punctele de lucru.

          De asemenea, s-a dispus oprirea din funcţiune a trei echipamente tehnice neautorizate ISCIR până la remedierea defecţiunilor.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite