Fiecare parlamentar de Sălaj cheltuie lunar circa 25.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În total, cei şase parlamentari sălăjeni cheltuie 1,8 milioane de lei pe an. Adică aproximativ 420.000 de euro, cât a costat anul trecut construirea unui centru de terapie ocupaţională în judeţ.Fiecare dintrei cei care reprezintă Sălajul în Camera Deputaţilor şi în Senat cheltuie, lunar, aproximativ 25.000 de lei.

Judeţul Sălaj are şase reprezentanţi în Parlamentul României: patru deputaţi şi doi senatori. Lunar, fiecare ales al sălăjenilor primeşte din partea statului, practic de la contribuabili, aproximativ 25.000 de lei. Indemnizaţia lunară a deputaţilor şi senatorilor este de aproximativ 4.000 de lei, dar pe lângă salariu ei mai beneficiază şi de alte drepturi, de la plata telefonului mobil, până la decontarea achiziţiilor pentru biroul parlamentar.

„Sunt cheltuieli justificate“

De altfel, întreţinerea birourilor parlamentare şi plata consilierilor reprezintă aproape 40 la sută din cheltuielile unui parlamentar. Spre exemplu, conform datelor postate pe site-urile celor două camere, în luna octombrie deputatul PDL Lucian Bode, ales în Colegiul Şimleu, a cheltuit 5.845 de lei pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii la birourile parlamentare, iar alţi 4.268 de lei s-au dus pentru plata consilierilor. În total: 10.113 de lei.

„Aceste cheltuieli sunt perfect legale şi justificate, din punctul meu de vedere. Într-adevăr, în fiecare lună avem costuri importante pentru birourile parlamentare, dar în general nu depăşim 4.500 de lei. În octombrie, în afara cheltuielilor cotidiene pentru papetărie, birotică şi combustibil, am mai avut de plătit şi o factură pentru schimbarea cauciucurilor la maşină. În privinţa cheltuielilor de personal, vă pot spune că din cei 4.500 de lei plătesc patru oameni“, a declarat, astăzi, pentru „Adevărul de Seară“, Lucian Bode.

Nimic nu se pierde, totul se decontează

Cazarea în Bucureşti reprezintă o altă cheltuială importantă pe factura suportată de toţi contribuabilii pentru fiecare parlamentar. Astfel, fiecare dintre cei cei şase parlamentari ai judeţului Sălaj cheltuie, lunar, pe cazarea la hotel circa 8.000 de lei. Decontarea călătoriilor în Bucureşti şi înapoi în colegii, diurna şi factura telefonică duc nota de plată a fiecarui parlamentar din Sălaj în jurul sumei de 25.000 de lei, în fiecare lună. Astfel, cei şase parlamentari sălăjeni ne costă cel puţin 1,8 milioane de lei pe an.

Cu o sumă aproape egală cu costurile parlamentarilor de 1,8 milioane de lei, Consiliul Judeţean Sălaj a finanţat, anul trecut, construirea unui Centru de integrare prin terapie ocupaţională, la Jibou, unde sunt asistaţi şi consiliaţi 60 de tineri cu probleme sociale şi medicale. De asemenea, 1,8 milioane de lei reprezintă valoarea totală a datoriilor sălăjenilor care au rămas, în plină iarnă, cu restanţe la plata facturii la gaz.

Lista cheltuielilor senatorului PSD Gheorghe Pop.

Indemnizaţie netă – 3.724 de lei; diurnă în teritoriu - 944 de lei ; diurna deplasare în Bucureşti – 1.049 de lei ; cazare în Bucureşti – 7.728 de lei ; transport în ţară – 3.672 de lei ; cheltuieli telefonie mobilă – 96, 7 de lei. Cheltuielile cu biroul senatorial plus cele pentru materiale de întreţinere -  4.929 de lei; salariile pentru personalul biroului senatorial: 3.744 lei . Total: 25.887 de lei.

Cifră: 1,8 milioane cheltuie parlamentarii din Sălaj în fiecare an.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite