Festivism în loc de ore în prima zi de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Zalău, prima zi de şcoală a fost dedicată exclusiv festivităţilor, în ciuda recomandărilor ministrului Educaţiei ca elevii să intre direct la ore. În şcolile din municipiu a fost astăzi forfotă mare, dar nu din cauza elevilor care s-au înghesuit să intre la ore, ci pentru că mii de copii şi părinţii lor au venit cu buchete de flori la festivităţile organizate în această dimineaţă în toate unităţile de învăţămâ

Peste 43.000 de copii şi elevi din Sălaj s-au reîntors astăzi ori au păşit pentru prima dată în unităţile de învăţământ din judeţ. Contrar recomandărilor făcute în ultimele zile de către ministrul Daniel Funeriu, de a se „sări“ peste festivităţi şi de a se intra direct în programul de şcoală, astăzi nu s-a făcut nicio oră. Ziua de azi a fost dedicată exclusiv reîntâlnirii cu colegii de clasă sau întâlnirii cu doamna învăţătoare sau cu diriginţii, în cadrul oferit de festivităţi, e-adevărat, mai scurte şi mai concentrate ca în alţi ani.


„Mi-a plăcut foarte mult de doamna învăţătoare. Şi sala în care vom avea noi clasa este foarte frumoasă“, spune încântată Alexia, o fetiţă care a intrat astăzi în clasa I la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr“ din Zalău. Şi Melisei i-a plăcut astăzi la şcoală, mai ales că sala de clasă în care va învăţa a fost reabilitată vara aceasta şi arată foarte bine. „Vom vedea de acum înainte cât de mult îi va plăcea la şcoală, când vor începe lecţiile şi temele“, spune mama ei.


22 de clase la program de după-masă


Şcoala nu începe în nuanţe de roz pentru toată lumea. La Şcoala „Mihai Eminescu“, 13 clase, toate de a V-a şi a VII – a, vor trebui să vină la program de după-amiază din cauza lucrărilor de reabilitare ce-au loc în principalul corp de clădire al şcolii. „N-am avut ce face şi a trebuit să aducem aceste clase la şcoală după amiaza. Va fi greu, pentru că vor avea ore de la 12.00 până la 18.00 – 19.00, dar n-am avut ce face“, explică Mariana Meleg, directorul şcolii.


Şi la Şcoala „Gheorghe Lazăr“ vor fi clase care, tot din cauza şantierului în care va fi şcoala până în primăvară, vor veni după-amiaza. Este vorba, potrivit directorului Claudia Rad, despre cinci clase de a III- a şi a IV-a.

 
40 de pensionari şi profesori necalificaţi la catedră



Chiar dacă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar sperau ca în acest an să poată ocupa toate posturile cu profesori calificaţi, lipsa de candidaţi pentru unele şcoli din localităţi izolate a făcut ca pe aproximativ 40 de catedre să fie repartizaţi profesori pensionari şi dascăli necalificaţi. „Să nu se înţeleagă că necalificaţii sunt tractorişti. Sunt profesori cu facultate, dar nu cu facultatea porivită pentru postul pe care îl aveam noi“, explică inspectorul şcolar Viorel Lungu.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite