Fermierii din Sălaj, verificaţi la sânge din satelit şi pe teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Sălajul a fost "scanat" din satelit, 12 echipe de inspectori APIA verifică acum şi în teren dacă fermierii care au cerut subvenţii de la stat respectă condiţiile cerute de lege. Potrivit APIA Sălaj, aproape 1.500 de fermieri vor fi vizitaţi, zilele acestea, de echipele de control. Dacă vor fi găsiţi cu nereguli, ei riscă să nu mai primească subvenţia sau chiar să fie amendaţi.

Potrivit informaţiilor primite de la Doina Pintea,  reprezentant al APIA Sălaj, echipele de control vor verifica 1.432 de fermieri, din eşantionul total de control  extras de APIA Central Bucureşti, de 2.913. Verificările la faţa locului vizează dacă pe cele 6.717 parcele în cauză s-au respectat cerinţele prevăzute de lege pentru categoria de folinţă respectivă, Mai exact, în cazul fâneţelor - dacă s-a cosit după 1 iulie şi dacă adunatul fânului s-a făcut în termen de două săpătmâni după cosire; în cazul păşunilor, să nu se facă un păşunat excesiv; pajiştile să nu fie arate, discuite ori fertilizate.

Judetul Sălaj face parte din categoria judeţelor controlate în anul 2011 şi prin Teledetectie (imagini satelitare), pentru cererile de plată pe suprafaţă depuse la APIA în acest an. Conform precizărilor primite de la Doina Pintea, imaginile (hărţile) luat din satelit au fost deja realizate, ele urmând să fie confruntate cu declaraţiile fermierilor făcute în cererea pentru subvenţii. Verificarea şi în teren din aceste zile doar la fermierii care au cerut subvenţii pentru măsura de agromediu 214.

  Având în vedere necesitatea finalizării controalelor pe teren la data de 31august 2011, pentru judeşele care au de verificat peste 1000 fermieri ( Alba, Maramures, Sibiu, Sălaj, Vrancea,etc), APIA Central a  suplimentat cele opt echipe proprii formate la nivelul  judeţului, cu patru echipe de la APIA Botoşani. Echipele de inspectori efectuează controlul pe teren al fermierilor cu parcele de agromediu în comunele arondate centrelor locale APIA Ileanda şi Jibou.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite