Farmaciile din Sălaj au ajuns în pragul falimentului
0Trei administratori de farmacii vor să îşi vândă afacerea, iar alţi trei sunt în litigiu cu depozitele de medicamente. Întârzierea cu care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate decontează reţetele gratuite şi compensate a adus farmaciile din judeţ în situaţia de a nu-şi putea onora facturile către furnizorii de medicamente.
„Trei farmacii din Sălaj încearcă să îşi vândă licenţa după ce, din cauza datoriilor acumulate către depozitele de medicamente, acestea refuză să le mai aprovizioneze“, susţine Lucia Câlb, preşedintele Colegiului Faramciştilor Sălaj. Alte trei farmacii sunt în litigiu cu furnizorii de medicamente din cauza facturilor neachitate, iar în mai multe farmacii din judeţ, altădată adevărate „fabrici de bani“, a început, se pare, sezonul reducerilor salariale.
Cum s-a ajuns aici?
Principala cauză pentru care s-a ajuns în această situaţie este, potrivit Luciei Câlb, o ordonanţă de guvern din septembrie 2009, prin care termenul la care Casa de Asigurări de Sănătate decontează contravaaloarea reţetelor gratuite sau compensate a crescut de la 60 la 210 zile. Cu alte cuvinte, farmaciile îşi primesc banii abia după şapte luni de la eliberarea medicamentelor către bolnavi. „Degeaba ne decontează nouă CAS după nu ştiu câte luni, că noi trebuie să plătim o parte din medicamente pe loc furnizorilor, altele peste două săptămâni de la livrare, altele peste o lună. Nu mai vorbesc de plata utilităţilor şi a TVA, pentru care ni se impun penalităţi pentru fiecare zi depăşită“, explică, supărată, o reprezentantă a farmaciei „Prima Farm“ din Zalău.
Cele şapte luni devin zece
Problema şi mai mare este că nu se respectă nici măcar termenul – şi aşa lung – de şapte luni. După cum a admis preşedintele CAS Sălaj, Claudiu Bârsan, în acest moment este finalizată decontarea reţetelor din luna octombrie 2009, adică cele eliberate cu aproape zece luni în urmă. Pe luna noiembrie s-au făcut doar părţi parţiale. Situaţia a fost confirmată şi de reprezentantul unei alte farmacii din Zalău, care a spus că din cei 160.000 de lei pentru luna noiembrie 2009, pe care trebuia să-i primească în luna iunie, a primit, la timp, 10.000 de lei, plus încă 30.000 de lei în luna iulie.
Fără medicamente gratuite sau compensate de săptămâna viitoare
Comitetul de conducere al Colegiului Farmaciştilor Sălaj şi-a programat, pentru săptămâna viitoare, o întâlnire în care să încerce să stabilească ce e de făcut pentru a ieşi din această situaţie. „Cel mai probabil, nu vom mai elibera reţete gratuite şi compensate“, spune Lucia Câlb. În acest moment, deşi nu mai sunt fonduri din 11 iunie, 51 dintre cele 54 de farmacii din judeţ eliberează medicamente pe reţete gratuite şi compensate, în speranţa unei rectificări bugetare care va acoperi şi perioada în care s-au eliberat reţete fără a fi fonduri.
Cifră: 5,2 milioane de lei este suma lunară medie datorată de CAS farmaciilor din judeţ.