Farmacie din Şimleu „campioană” la vânzări, prinsă cu ilegalităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarii Gărzii Financiare au dispus suspendarea activităţii farmaciei „Farmatris” din Şimleu Silvaniei, după ce au constatat că acolo se eliberau medicamente fără a se da clienţilor bonurile fiscale.

Farmacia „Farmatris” din Şimleu Silvaniei a a primit o decizie de suspendare pe trei luni a activităţii, după ce comisarii Gărzii Financiare Sălaj au descoperit că farmaciştii de acolo eliberau reţete gratuite şi compensate fără a emite bon de casă. Mai exact, farmacia, prima din judeţ în topul afacerilor de profil şi unitatea cu cele mai mari sume decontate, lună de lună, de către Casa de Asigurări de Sănătate, elibera astfel de reţete şi după ce CAS anunţa epuizarea fondurilor pe luna respectivă şi, în consecinţă, sistarea eliberării de medicamente pe reţete gratuite şi compensate. Reţetele respective erau introduse în sistemul informatic abia în prima zi a lunii următoare, când se alocau din nou fonduri pentru medicamente şi când puteau fi decontate din nou astfel de reţete. Acest „artificiu” era dublat şi de o altă ilegalitate: nu se dădea bon de casă, intrucât data de pe bon nu ar fi corespuns cu data introducerii reţetei în sistemul informatic. Acesta este şi motivul pentru care Garda Financiară a dispus suspendarea activităţii pe trei luni şi a aplicat o amendă de 8.000 de lei, confiscând şi suma găsită care nu a putut fi justificată prin bonuri fiscale: 2.539 de lei.
După cum era de aşteptat, adminsitratorii farmaciei au contestat actul de control în termenul legal de 15 zile, astfel că măsura suspendării activităţii se... suspendă până la soluţionarea pe fond sau prin recurs a cauzei. Ceea ce înseamnă cel puţin câteva luni.

Primul termen în dosar a fost fixat pentru luna septembrie – ne-au declarat reprezentanţii Judecătoriei Şimleu, acolo unde a fost depusă contestaţia.
Potrivit prefectului Alexandru Vegh, controlul la farmacia din Şimleu şi la încă trei farmacii din judeţ a fost dispus după ce la Prefectură au ajuns mai multe sesizări cum că la farmacii s-ar petrece ilegalităţi. „Am considerat de cuviinţă să fac această comisie de control pentru că nu mi s-a părut logic ca, în fiecare lună, sumele pentru medicamente gratuite şi compensate să fie consumate în primele trei – patru zile”, a explicat ieri, într-o conferinţă de presă, prefectul.


Preşedintele CAS Sălaj, Claudiu Bîrsan, ne-a declarat că nereguli similare, dar de mai mică amploare, au fost găsite şi la o farmacie din Zalău.”38 de reţete au fost reţinute de la decontare, pentru că nu erau completate corespunzător. Lipsea în special numărul bonului fiscal”, explică Bîrsan.
Proaspăt amendată după controlul din 20 -21 iulie, farmacia din Şimleu a „recidivat” în prima zi a acestei luni, când a introdus, într-o singură zi, reţete în valoare de peste 200.000 de lei. A fost, de departe, cea mai mare sumă decontată de o farmacie din Sălaj. Şi în luna iulie „Farmatris” este fruntaşă la vânzări, ocupând locul doi, după un lanţ farmaceutic, cu un total de 365.576 de lei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite