Fără zilieri, ţăranii spun că nu-şi vor mai lucra pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satele sălăjene, ţăranii îşi angajează oameni cu ziua ca să-i ajute să-şi lucreze bucăţile de pământ. Însă legea zilierilor îi sperie, auzind că amenzile sunt extrem de mari. Legea zilierilor se aplică doar pentru persoanele juridice, însă şi persoanele fizice trebuie să le întocmească acte muncitorilor.

Inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, Ovidiu Mureşan, spune că doar o persoană juridică poate angaja oameni pentru munci necalificate şi servicii ocazionale. Persoanele fizice pot angaja muncitori conform Codului Muncii. „Suntem într-un cadru legal nou, mai avem şi noi nevoie de clarificări. Însă pentru început vom face exact ceea ce spune legea“, spune Ovidiu Mureşan.

„Nu angajez zilieri“

Noua lege îi determină pe mulţi mici fermieri să renunţe la muncitorii ocazionali şi să-şi folosească familia la muncile agricole. Pe de altă parte, zilierii îşi pierd unica sursă de venit.
„Când este de recoltat, eu lucrez cu familia, nu angajez zilieri. Ferma mea este mică, are doar două hectare şi putem să ne descurcăm. Le lucrăm noi“, spune Luka Petru, un fermier care are o livadă de pomi fructiferi.

Pentru fermele mari, noua lege este binevenită. Din păcate în Sălaj nu există decât foarte puţine ferme de dimensiuni relativ mari, ceea ce reduce mult ofertele de muncă pentru zilieri.

„Eu cred că legea asta ne va ajuta. În agricultură trebuie să lucrezi cu sezonieri, nu ai cum altfel, şi foarte greu poţi găsi oameni care să-ţi vină la lucru. Dacă totul este reglementat, va fi mai uşor;  era mult mai complicat înainte cu angajarea sezonierilor“, spune administratorul fermei Rofratel din Şimleu Silvaniei.

„Eu las pământul nelucrat“

În schimb, Florica Puie, din localitatea Sângeorgiu Mare, este foarte confuză şi nu vrea să rişte vreo amendă. Ea spune că, în condiţiile în care nu-şi poate lucra singură terenul, îl va lăsa necultivat. „Eu dădeam câte 300.000 sau 500.000 de lei pe zi la câte un ţigan care-mi venea la lucru la grădină şi, cu chiu cu vai, o lucram şi aveam ce-mi trebuia. Şi-l mai ajutam şi pe el să aibă ce da la copii. Acuma, dacă vine statul cu legi, eu nu vreau să plătesc amendă, că nu merită, la cât scot de pe bucata asta de teren. Mi-oi cumpăra şi eu mălai din pensie ca să pot ţine porcul şi găinile şi las pământul nelucrat. Eu nu-l pot săpa, că-s bătrână. Am lucrat destul până acum“, spune femeia cu lehamite.

Ce spune legea

Potrivit noii legi, angajatorul este obligat să aibă un registru în care zilierii semnează atunci când vin la muncă şi când primesc banii. Tot angajatorul trebuie să plătească un impozit de 16 la sută din veniturile zilierului. Un angajator nu poate folosi un zilier pe o perioadă mai mare de 90 de zile cumulate, într-un an. Remuneraţia poate oscila între minimum doi lei şi maximum zece lei brut, pe oră. Programul de muncă nu poate fi mai mare de 12 ore pe zi, în cazul adulţilor, şi de şase ore pentru minori. Raportul de muncă între zilier şi beneficiar se stabileşte fără încheierea unui contract de muncă.

Cifră

20.000

de lei este amenda maximă pentru nerespectarea unor prevederi din legea zilierilor.


Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite