Facilitate: De la 1 martie, tăticii „dădace” pentru bebeluşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facilitatea este valabilă de la 1 martie
Facilitatea este valabilă de la 1 martie

De la 1 martie, tăticii vor putea putea să îşi ia concediu de creştere a copilului pentru o perioadă de o lună. Noua facilitate, care nu este obligatorie, a fost introdusă de o directivă europenă şi este valabilă doar începând cu data precizată.

Pentru a le ajuta pe mămici să îşi crească micuţii, tăticii vor putea opta începând cu data de 1 martie să stea acasă, în concediu postnatal timp de o lună, perioadă în care vor fi plătiţi cu o sumă reprezentând 75 la sută din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni anterioare datei de naştere a copilului, dar nu mai mult de 3.400 de lei. Directiva europeană se va aplica în cazul tuturor bebeluşilor născuţi după 1 martie 2012.
După cum a explicat Elisabeta Matolcsi, director executiv al Agenţei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj, instituţia prin intermediul căreia sunt plătite toate tipurile de prestaţii sociale la nivel de judeţ, această opţiune nu este obligatorie pentru tătici. „Nu este obligatoriu. Tăticii pot alege, dacă vor sau nu să stea acasă timp de o lună să-şi îngrijească micuţii. Este practic o facilitate şi fiecare poate să decidă dacă vrea sau nu ” a precizat directorul AJPIS Sălaj.
Facilitate este valabililă doar în cazul în care se optează pentru varianta de concediu de îngrijire a copilului pentru o perioada de un an. Practic, din concediul de un an pe care fiecare părinte are dreptul să-l ia pentru creşterea copilului, cel puţin o lună îi va reveni celuilalt.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite