FOTO Raed Arafat la Şimleu Silvaniei: Sălajul va avea de luna aceasta dispecerat unic pentru situaţii de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raed Arafat a fost prezent, ieri, la Şimleu Silvaniei, la invitaţia primarului de acolo, Septimiu Ţurcaş, care i-a solicitat această vizită pentru a-i prezenta probleme din sistemul sanitar din oraşul de sub Măgura. Arafat se afla deja într-o vizită de lucru în zonă, alături de ministrul de Interne, Traian Igaş, şi de şeful IGSU, Marcel Lucaciu, ambii însoţindu-l la Şimleu.

Părintele SMURD-ului a declarat la Şimleu că luna aceasta în Sălaj, unul dintre puţinele judeţe în care acest serviciu încă nu există,  se va face un pas important pentru eficientizarea intervenţiilor la situaţiile de urgenţă. Este vorba despre deschiderea unui dispecerat unic pentru apeluri de urgenţă, care va comasa dispeceratele ce funcţionau până acum separat la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum". Dispeceratul unic va funcţiona la ISU, iar la deschiderea lui şi-a anunţat participarea şi Raed Arafat. Până acum în ţară au fost inaugurate încă două dispecerate similare, unul la Baia Mare şi unul la Sibiu, după modelul celui de la Târgu Mureş, care funcţionează acolo de câţiva ani. Potrivit lui Arafat, tendinţa este ca la Ambulanţă şi la ISU, în aceste dispecerate unice să se alăture, în perspectivă, şi Inspectoratul de Jandarmi şi cel de Poliţie.

Asfel de dispecerate vor fi înfiinţate în 11 judeţe pilot, printre care şi Sălajul. Scopul înfiinţării lor este eficientizarea intervenţiilor. "Dispecerii vor fi în aceeaşi încăpere şi vor comunica rapid pentru a stabili de comun acord şi cât mai urgent posibil cu ce echipaje trebuie intervenit într-o anumită situaţie de urgenţă", ne-a explicat Adrian Chichişan, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum" Sălaj.

Până la sfârşitul anului vom avea şi SMURD

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, pe scurt - SMURD, va fi înfiinţat în Sălaj - promit oficialii - cel târziu în luna noiembrie, adică atuncă când se estimează că va fi finalizată achiziţia celor trei ambulanţe speciale cumpărate printr-o finanţare obţinută prin POR pe baza unui proiect al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania de Nord. Cele trei ambulanţe vor fi repartizate astfel: una la Zalău, una la Ileanda şi una la Nuşfalău. Raed Arafat a promis că la începutul anului viitor Sălajul va mai primi încă patru astfel de maşini, de această dată din fonduri de la Ministerul Sănătăţii. Ele vor fi repartizate celorlalte subunităţi ale ISU Sălaj, printre care şi cea de la Şimleu Silvaniei.

Până la venirea ambulanţelor, 36 de pompieri sălăjeni, angajaţi ai subunităţilor de la Zalău, Ileanda şi Şimleu, au făcut cursuri de paramedici. Ei vor fi coordonaţi, după deschiderea SMURD, de medicul Silviu Ladariu, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean.

Staţia de Ambulanţă de la Şimleu, modernizată cu 500.000 de lei

image
image

Secretarul de stat i-a dat şi o altă veste bună primarului Şimleului. I-a spus că există deja o hotărâre de guvern prin care clădirea Staţiei de Ambulanţă, care are nevoie urgenţă de reabilitare, va fi preluată de Ministerul Sănătăţii în vederea demarării lucrărilor. "Ea este acum la Consiliul Judeţean, iar pentru a putea face investiţii acolo, Ministerul Sănătăţii trebuie să o aibă în proprietate", ne-a explicat primarul. Ţurcaş estimează că reabilitarea clădirii ar costa aproximativ 500.000 de lei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite