FOTO Pictură unicat în România, dată pe mâna restauratorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci restauratori vor lucra în următoarele patru luni la restaurarea picturii murale din Sala fostului Cinematograf Libertatea, care promite să fie, atunci când restauratorii îşi vor fi terminat treaba, una dintre cele mai frumoase săli de evenimente din Transilvania.

Restaurarea are loc în cadrul proiectului „Reabilitarea clădirii monument istoric – Clădirea Transilvania din Zalău” demarat în urmă cu un an. ”În momentul în care această sală, cu tot ce înseamnă ansamblul ei, se va finaliza, va fi una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Ne vom gândi pe viitor să creăm evenimente de nivel regional, naţional sau chiar internaţional” spune Radu Căpîlnaşiu, primarul Municipiului Zalău.

Pictură unicat în România

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Zalău, pictorul restaurator, în a cărui sarcină se găseşte pictura murală, este Nicolae Gheorghe. El are o experienţă îndelungată în restaurarea monumentelor, astfel că, aproximativ 80 de monumente din toată ţara, îi poartă semnătura; de altfel, studiul care a stat la baza proiectului de restaurare îi aparţine. ”Pictura murală de pe tavanul fostei săli de teatru este, după părearea mea, unicat în România. Realizată de un pictor din Bratislava (sau Pojon, vechea denumire a oraşului în perioada Imperiului Habsburgic), în stil art nouveau, pe la 1900, restaurată în 1930, pictura impresionează prin mărimea sa, de peste 250 m2. Tocmai dimensiunea ei o face deosebită de alte picturi realizate în acelaşi stil, în România”, explică pictorul, care este şeful echipei de restauratori.

image

CLICK AICI PENTRU A VEDEA IMAGINILE

Timp de patru luni, o echipă formată din cinci restauratori a lucrat pentru a reda acestei picturi, strălucirea de odinioară. Lucrările constau în intervenţii pentru conservarea picturii, respectiv protejarea stratului de culoare original, exfoliat în timp, şi intervenţii pentru restaurarea picturii, acolo unde a fost afectată iremediabil. În plus, au fost realizate intervenţii pentru consolidarea stratului suport al stratului de culoare, format din scândură, trestie sau stuf şi un strat de mortar. Toate intervenţiile au fost realizate astfel încît să respecte structura şi forma originală. Pictura va fi finalizată abia anul viitor, din două motive. Primul, şi cel mai important, este că în timpul lucrărilor s-a constatat că pictura originală este mai mare decât cea studiată în cadrul proiectului, astfel încât pentru refacerea întregii picturi va fi nevoie de lucrări de refacere intregrală pe porţiunea respectivă. Al doilea motiv este acela că o astfel de intervenţie nu poate fi realizată pe perioada de anotimp rece, astfel încât lucrările de restaurare vor fi suspendate în curând şi reluate în primăvară.  
  
Reabilitarea Clădirii Transilvania este unul dintre cele patru proiecte cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional. Proiectul ”Siguranţă publică în municipiul Zalău prin sisteme de supraveghere video amplasate în spaţii publice” a fost finalizat în această lună, în timp ce ”Amenajarea peisageră a Parcului Central Municipal Zalău, judeţul Sălaj” şi ”Sistem de management al traficului în municipiul Zalău” sunt în derulare.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite