FOTO În spital se poate mânca şi civilizat. Recipiente "Star Treck" pentru pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăvi speciale care menţin hrana pacienţilor la temperatură constantă timp de mai multe ore, farfurii noi şi uşor de igienizat, linie automatizată de porţionare a meniurilor, cărucioare speciale de distribuire a tăvilor. Toate acestea pot contura, în România, o utopie, însă ele chiar descriu ceea ce se va întâmpla, nu peste multă vreme, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

Printr-o colaborare a Consiliului Judeţean Sălaj cu compania Tenaris, Spitalul Judeţean va avea în curând o linie nouă de porţionarea şi distribuirea hranei pacienţilor, desprinsă parcă din filmele ştiinţifico-fantastice. Preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, a arătat marţi, 29 mai, jurnaliştilor, cam cum vor servi masa de acum înainte pacienţii Spitalului Judeţean, precizând că zilele următoare va începe procedura achiziţiei publice a noii linii. Este vorba, în primul rând, de tăvi speciale, făcute dintr-un material care permite păstrarea temperaturii constante a hranei timp de mai multe ore, la care se adaugă, evident, vesela adevată. Tăvile astfel echipate vor fi completate cu cărucioare speciale de distribuire, dar şi cu o linie automatizată de porţionare a hranei, astfel încât meniurile pacienţilor să fie, pe cât posibil, egale, cu diferenţieri doar în funcţie de regimul fiecăruia.

image

CLICK AICI PENTRU A VEDEA GALERIA

"Acest sistem de distribuire a hranei este aproape ideal. Ideal cu adevărat va fi în momentul în care şi bucătăria spitalului va fi la aceleaşi standarde", a apreciat medicul Nicolae Bogdan, şeful secţiei de neurologie, care a fost de faţă azi la prezentarea făcută de Tiberiu Marc şi conducerea Spitalului Judeţean. De altfel, potrivit directorului de îngrijiri, Ramona Marincaş, există deja un proiect de modernizare a bucătăriei spitalului, astfel că momentul în care acest sistem modern de distribuire va fi completat şi cu unul la fel de modern de preparare a hranei nu este foarte departe.

A început montarea mobilierului nou

Sistemul de distribuire a hranei nu face decât să completeze procesul de transformare radicală a Spitalului Judeţean, proces ajuns aproape la sfârşit în cazul corpului A al clădirii principale. Aici spaţiul a fost reabilitat complet deja, zilele acestea începând să sosească şi primele piese de mobilier nou-nouţe, comandate pentru spital. Astfel, potrivit managerului Laurenţiu Barna, din cele 115 paturi comandate, au sosit până azi 75, diferenţa urmând a ajunge la Zalău până cel târziu marţea viitoare. Dintre cele 126 de saltele, au ajuns 76, tot până marţi urmând să ajungă şi restul de 50. Suporţii pentru perfuzii au fost livraţi integral (50 de bucăţi), astăzi ajungând şi primele 10 din cele 131 de noptiere comandate. Valoarea proiectului de reabilitare prin care se schimbă acum faţa Spitalului Judeţean este de aproximativ 10 milioane de euro, din care 85 la sută sunt bani europeni, 13 la sută sunt finanţări guvernamentale şi 2 la sută este contribuţia Consiliului Judeţean, instituţie care a preluat în iulie 2010 administrarea spitalului de la Ministerul Sănătăţii.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite