FOTO Ce poţi face cu bani dintr-un punct termic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintr-o veritabilă ruină, punctul termic nr.32 din Zalău (de pe strada Ioan Slavici) a fost tranformat într-o clădire nu numai funcţională şi utilă, ci şi în una care aduce zonei un mare plus din punct de vedere estetic. Acolo va funcţiona, de astăzi, un centru de zi pentru vârstnici, prin care autorităţile locale vor să îi ajute pe zălăuani să înfrunte cu demnitate şi să şi înlăture, pe cât posibil, problemele şi sin

Spaţii calde şi primitoare în care persoanele vârstnice vor putea veni pentru a sta de vorbă la o cafea sau un ceai, pentru a-şi explora aptitudinile artistice ori pe cele practicea, dacă le au şi dacă doresc. Într-un cuvânt, un loc unde vârstnici vor putea socializa, scăpând, astfel, de una dintre cele mai dureroase probleme ale bătrâneţii: singurătatea, izolarea. Acest loc este Centrul multifuncţional "Tinereţe fără bătrâneţe", un centru de zi deschis de astăzi persoanelor vârstnice din Zalău.

Designul modern al centrului nu aduce cu nimic aminte de punctul termic care a stat la baza lui. Este vorba despre punctul termic nr.32 (de pe strada Ioan Slavici - zona dintre străzile Corneliu Coposu şi Kossuth), transformat radical de Primăria Zalău cu ajutorul unei finanţări nerambursabile accesată de municipalitate prin POR 2007 - 2013, Axa 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale. Valoarea finanţării nerambursabile a ajuns la 504.143 de lei, la care s-a adăugat 21.070 de lei contribuţia locală şi TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile, în cuantum de 120.119 lei.

image

CLICK AICI PENTRU A VEDEA GALERIA

Primarul Radu Căpîlnaşiu a explicat luni, înr-o conferinţă de presă, de ce s-a ales ca în acest fost punct termic să fie amenajat un centru de zi pentru vârstnici. "Dacă la nivel european se constată îmbătrânirea populaţiei, la noi această tendinţă se resimte şi mai acut.Vă dau numai un exemplu: dacă în 2010 ponderea populaţiei de peste 60 de ani era, în Zalău, de 9,79 la sută, în 2011 această pondere a ajuns la 10,2 la sută", a explicat edilul, precizând că necesitatea găsirii unor soluţii pentru persoanele vârstnice a fost şi unul dintre motivele pentru care municipalitatea nu a vândut punctele termice, deşi au fost nenumărate solicitări din partea unor instituţii şi societăţi comerciale interesate să le cumpere. "Pe măsură ce vom găsi fonduri, vom încerca să amenajăm şi alte puncte termice din oraş, pentru că nevoi există", a adăugat el.

Centrul va fi administrat de Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară şi va oferi, între orele 8.00 şi 16.00, nu doar spaţiul propriu-zis pentru diverse activităţi recreative, ci şi servicii adaptate vârstei. La dispoziţia beneficiarilor centrului se vor afla un asistent social, un asistent medical, un medic generalist, un consilier juridic şi un psiholog. Fiecare dintre vârstncii va beneficia de aceste servicii în baza unui plan de asistenţă, ce va fi conceput la intrarea în centru, când se face şi o evaluare a nevoile specifice ale beneficiarilor.

Centrul are o capacitate de 50 de locuri. Beneficiari pot fi persoane cu domiciliul în Zalău, în vârstă de ce puţin 60 de ani. Cei interesaţi trebuie se depună o cerere la DASC, admitere în centru urmând să se facă la dispoziţia primarului.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite