Exod: Zeci de asistente medicale lasă spitalele din Sălaj pentru a-i îngriji pe bătrânii din Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mirajul unui salariu de 2.000 de euro atrage tot mai multe asistente medicale din judeţ. Motivate şi de reducerile de salariu din sistemul bugetar, tot mai multe asistente medicale din judeţ aleg să plece să lucreze în spitale din alte ţări, pe salarii de patru – cinci ori mai mari.

De la începutul anului, aproape o sută de asistente medicale din Sălaj şi-au depus dosare pentru a merge la muncă în spitale din străinătate. Cele mai multe au optat pentru spitalele din Belgia, lucru favorizat şi de faptul că de intermedierea angajărilor în sistemul sanitar din ţara respectivă se ocupă chiar o firmă  din Zalău. „Am încheiat până acum 45 de dosare de mediere pentru asistente din Sălaj şi peste 200 pentru persoane din alte judeţe ale ţări. Toate vor să lucreze în Belgia“, afirmă Natalia Magdaş, reprezentantul firmei de intermediere.



Salarii de 2.000 de euro



Ea apreciează că asistentele sunt atrase către ofertele din Belgia atât pentru salariul atractiv, ci şi pentru bonusurile oferite la pachet, ce se referă la oportunitatea găsirii unui loc de muncă pentru soţ, precum şi învăţământ gratuit pentru copii. „Firma noastră nu face contracte cu angajatori din Belgia  - spitale şi case de odihnă – dacă nu oferă un salariu brut de cel puţin 1.989 de euro pe lună, plus sporurile care se oferă conform legilor de acolo, asta la un program de lucru de 38 de ore pe săptămână. În plus, asigurăm cazare gratuită timp de două luni, învăţământ gratuit pentru copii şi posibilitatea găsirii unui loc de muncă pentru soţ, dacă acesta are o meserie căutată acolo“, explică Natalia Magdaş.


Un trai mai bun


Printre zecile de asistente care au profitat de această oprtunitate se numără şi Simona Labo, asistentă în Secţia de Ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. „Aş vrea să se înţeleagă că eu nu plec pentru bani. Sau nu în mod special pentru bani. Plec pentru că îmi doresc un alt mod de viaţă. Pentru mine şi pentru băiatul meu, care vine cu mine în Belgia“, spune Simona. Ea recunoaşte că în decizia sa a contat foarte mult că „salariul este extrem de atractiv şi contează şi faptul că se asigură cazarea pentru primele luni“, dar spune că pleacă din România în primul rând pentru un trai mai bun. „M-am săturat să trăiesc de azi pe mâine! M-am săturat de felul în care eşti tratat în instituţiile publice, de lipsa de respect pe care, în general, o au românii faţă de profesia de asistentă“, mai reclamă Simona Labo.


Rodica Maria Mureşan, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – Filiala Sălaj, crede că, totuşi, valul cel mare al plecărilor în străinătate încă nu a sosit. „Exodul abia acum va începe. Pentru că abia acum am primit primii flururaşi cu salariile tăiate cu 25 la sută şi nu ştiu câte fete vor fi dispuse să rămână să lucreze, cu 30 de ani de vechime, pentru 900 de lei pe lună“, explică ea.


„M-am săturat să trăiesc de azi pe mâine! M-am săturat de felul în care eşti tratat în instituţiile publice, de lipsa de respect pe care, în general, o au românii faţă de profesia de asistentă“.
Simona Labo, asistentă medicală

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite