Exclusiv: O femeie din Sălaj candidează la consiliul municipal din Bologna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sălăjeanca Antonia Iulia Dejeu candidează la alegerile locale din 16 mai din Italia. Ea spune că speră să obţină egalitatea în drepturi pentru cei 5.000 de români stabiliţi în Bologna.

Născută la Şimleu Silvaniei, Antonia trăieşte în Italia de nouă ani. S-a dus acolo să-şi facă o viaţă mai bună şi a ajuns să candideze pentru a îmbunătăţi viaţa multora dintre compatrioţii noştri, care trăiesc în Bologna.

Candidată din partea „Mişcării 5 Stele“, Antonia spune că va lupta cu corupţia din Italia, va încuraja egalitatea în drepturi pentru femei, imigranţi şi persoane cu handicap.

„O propunere pe care o am la suflet în mod deosebit, pentru care am insistat sa fie inclusă, este de a ajuta familiile provenite din străinatate în raportul cu şcoala, fie prin sprijinul direct al elevilor de gimnaziu şi liceu la studiu şi la învăţarea limbii italiene, fie prin informarea părinţilor asupra legilor italiene şi a oportunităţilor care li se oferă. În plus , vrem să reducem  fenomenul de abandon al şcolii, o adevarată plagă în rândul tinerilor născuţi în străinătate“, detaliază Antonia Dejeu.

Vrea egalitate în drepturi

Sălăjeanca spune că în Bologna sunt mulţi români, dar numai 5.000 şi-au stabilit reşedinta aici, deşi este o condiţie indispensabilă pentru a se bucura de toate drepturile. Dintre aceştia aproximativ o cincime sunt minori, fără drept de vot. „Mă intristează faptul că mai puţin de 500 au cerut cartea de alegător. Mă uimeşte să descopăr că sunt unicul candidat român pentru un loc în consiliul orăşenesc. Comunitatea de imigranţi cea mai numeroasă din oraş merită mai mult decât doar un singur purtător de cuvânt sau un reprezentant!“, mai spune sălăjeanca. Ea speră  să obţină pentru românii bolognezi egalitatea efectivă în drepturi.

Plecată de nouă ani în Italia

Antonia Dejeu a absolvit Facultatea de Filosofie la Universitatea Bucureşti şi a lucrat ca preparator universitar, ca asistent manager şi copywriter. În 2002 s-a dus în Italia cu gândul de a pune ceva bani deoparte şi de a se întoarce apoi în România. Ca majoritatea româncelor, a lucrat ca ajutor familial, la curăţenie şi îngrijirea copiilor sau a vârstnicilor. Spune că a încercat multe meserii, doar ca să se convingă că o femeie care a împlinit 30 de ani duce o viaţă ca o cursă cu obstacole, cu atât mai mult dacă e româncă.

După câţiva ani a început activitatea de mediator cultural. În acest fel a reuşit să rămână mereu în contact cu românii, nu doar în timpul liber, ci şi la muncă, şi să facă ceva util pentru consolidarea integrării comunităţii românilor, cu o atenţie deosebită pentru situaţia femeilor şi a copiilor. În 2008 a înfiinţat Asociaţia Culturală a Românilor din Italia „Vasile Alecsandri“.

„Nu putem accepta să fim ignoraţi, ca şi cum am fi doar braţe de muncă, dar nici să ne lăsăm omologaţi, ignorând specificitatea noastră şi greutăţile pe care le întâmpinăm departe de ţară“
 Antonia Iulia Dejeu, candidat la CL Bologna

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite