Exclusiv: Alegeri cu repetiţie la Almaşu. Judecătorii au suspendat scrutinul din 13 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Zalău a decis astăzi suspendarea alegerilor pentru primar din comuna Almaşu. Magistraţii au mai decis să anuleze şi lista de candidaţi, astfel că alegerile se vor relua.

Judecătorii din Zalău au hotărât astăzi, să suspende alegerile pentru primar din comuna Almaşu. Decizia judecătorilor vine în urma unei contestaţii depuse de PNL, liberalii susţinând că Cladiu Bălan, candidatul PSD, nu avea dreptul să candideze, deoarece era într-o situaţie de incompatibilitate, fiind şi secretar al primăriei.

Cu toate acestea, în primă fază, instanţele i-au permis lui Bălan să candideze, iar în urma primului tur, desfăşurat duminică 13 ianuarie, social democratul  s-a calificat pentru turul doi, care ar fi trebuit să aibă loc peste două săptămâni.

Liberalii au continuat lupta în instanţă, iar astăzi judecătorii din Zalău le-au dat dreptate şi au anulat alegerile. „Mai mult, instanţa a decis să anuleze şi lista de candidaţi, astfel că întregul proces electoral va trebui reluat. Decizia este irevocabilă”, spune Călin Hârza, avocatul PNL.

Alexandru Vegh, prefectul Sălajului, spune că decizia de astăzi reprezintă o premieră naţională şi că Guvernul va fi obligat să reprogrameze alegerile din Almaşu.

În urma primului tur al alegerilor din Almaşu, niciunul dintre cei patru candidaţi la funcţia de primar al comunei Almaşu nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi desemnat din primul tur. În turul II, programat iniţial  pentru data de 20 februarie, ar fi trebuit să meargă  Gal Mate Istvan (UDMR), care a întrunit 387 de voturi, şi Claudiu Bălan  (PSD), cu 359 de voturi. Candidatul PNL, Dănuţ Ţuruca, a acumulat 352 voturi, iar cel al PDL, Alexandru Ghila, 342. Conform Instituţiei Prefectului, reprezentanţii PNL şi PDL din Biroul Electoral al Circumscripţiei nr. 1 Almaşu au refuzat semnarea procesului verbal privind centralizarea voturilor, tocmai din cauza presupusei situaţii de incompatibilitate a candidatului PSD.

La alegerile de duminică pentru funcţia de primar al comunei Almaşu s-au prezentat 1.456 alegători, dintr-un total de 2.052 prevăzuţi în listele electorale. Numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 1.440, un număr de 16 voturi fiind anulate.

Alegerile din comuna Almaşu au fost organizate pentru că fostul edil s-a pensionat pe caz de boală la sfârşitul anului trecut.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite