Examenul auto, piatră de moară pentru sălăjeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi din trei candidaţi la permisul de conducere auto din judeţul Sălaj au fost respinşi în primele şase luni din acest an. Cauza: pregătirea slabă a aspiranţilor. Săptămânal, aproximativ 240 de „elevi” se prezintă la proba practică pentru obţinerea permisului auto. Mai mult de jumătate dintre ei nu reuşesc să răspundă corect la 22 din cele 26 de întrebări.

Aproape 46 la sută dintre sălăjenii care şi-au dorit un permis de conducere, în prima jumătate a anului, au trecut „sala“, adică proba teoretică pe calculator. Dintre aceştia, 70,62 la sută au trecut „oraşul“, adică proba de traseu. Per total, dintre candidaţii care s-au prezentat la examen au fost admişi doar  32, 3 la sută. 

De vină ar fi pregătirea slabă a aspiranţilor la un permis de conducere, susţin reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj.

„Situaţia este la fel în toată ţara. Sălajul se încadrează în media de promovabilitate pe ţară. Nu învaţă, acesta este singurul motiv pentru care nu iau proba teoretică. Îmbucurător este că acest procent este în creştere cu aproximativ 10 la sută de când au posibilitatea de a simula de acasă examenul, şi cu mult faţă de perioada în care se dădea examenul în scris. Atunci promovabilitatea era de 28 la sută”, explică Remus Stanciu, şeful Serviciului.


Doar 22 din 70 candidaţi şi-au luat sala


La ultima evaluare, cea de ieri, din 70 candidaţi care au susţinut examenul pe calculator, doar 22 au reuşit să obţină punctajul minim necesar, de 22 de puncte. „Unii vin doar să se verifice. Altfel nu-mi explic cum fac 5- 6 puncte. Nu învaţă! Cred că unii vin aici să se testeze ”, susţine Sorin Ţîrlea, şef de compartiment.

Florin Fărcaş, de 18 ani, din Zalău este la a doua încercare. Primul examen teoretic l-a luat cu brio: 25 puncte din 26 posibile, însă a picat „oraşul“, adică proba de traseu. Acum trebuie să repete proba practică, pentru a avea o a doua şansă la oraş. Suferinţa lui este dublată de faptul că săptămâna trecută şi-a pierdut mama.

„Întrebările de la examenul auto au valoare pur teoretică şi sunt utile doar pentru tocilari. Ce-mi foloseşte mie să ştiu mecanică în condiţiile în care, dacă mi se defectează maşina, singurul lucru pe care-l pot face este să dau un telefon?”, se întreabă Ana Toader, 28 de ani, profesor. Ana a fost respinsă de două ori la sală şi o dată la  oraş. Astfel a ajuns să-i plătească instructorului auto 700 lei ore suplimentare de conducere, pe lângă cei 800 lei cât reprezintă tariful pentru şcoala de şoferi pentru categoria B.


„Ei cred că e o joacă”

Instructorul auto Adrian Stana susţine ideea poliţiştilor: „Dacă ar învăţa, nu ar pica. Ei cred că e o joacă, nu sunt conştienţi că pun în pericol viaţa lor, a familiei şi a celorlalţi participanţi la trafic”, reclamă instructorul. În opinia acestuia, cele 30 de ore de condus până a te prezenta la examen sunt puţine.

„Sunt mulţi elevi care se trezesc după cele 30 de ore de condus că nu sunt pregătiţi pentru a intra în examen şi mai iau ore. Celor care pică examenul de 3-4 ori le e şi mai greu, deoarece trec patru sau cinci luni de la ultimul curs. Şi ei solicită ore suplimentare“, afirmă Stana.


A luat examenul din prima, la 54 de ani

Instructorul auto Adrian Stana îşi aminteşte cu plăcere de un elev al său în vârstă de 54 de ani, Ioan Puşcaş, din Zalău, care şi-a luat permisul din prima. „Nu a avut maşină şi nu a condus niciodată, dar a avut ambiţie şi a învăţat”, susţine Stana.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite