Eşti elev? Află cum poţi promova doi ani de studii într-un an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vor susţine un test înainte de a fi acceptaţi în program
Elevii vor susţine un test înainte de a fi acceptaţi în program

Ministerul Educaţiei a aprobat, printr-un ordin, metodologia prin care, începând de anul şcolar 2012 - 2013, elevii vor putea promova doi ani de studiu în unul singur. Cei interesaţi, dar, mai ales, cei capabili de aşa ceva se vor putea înscrie în perioada 1 martie - 1 mai 2012.

Elevii cu un nivel de inteligenţă ridicat, care fac faţă fără probleme chiar şi celor mai avansate cerinţe şcolare, au posibilitatea, începând de anul şcolar viitor, să promoveze doi ani de studiu într-un singur an şcolar. Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educaţiei, parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an şcolar se face pentru doi ani de studii consecutivi: anul în care este înscris elevul în urma promovării, în regim obişnuit, a clasei anterioare, şi anul următor acestuia, pe care elevul îl parcurge suplimentar, în acelaşi timp cu anul curent,

Parcurgerea a doi ani de studii într-un an şcolar se poate realiza o singură dată în fiecare dintre ciclurile de învăţământ, iar clasele de început de ciclu de învăţământ se exclud din programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an şcolar. Mai exact, se vor putea promova în acelaşi timp doar clasele a II-a şi a III-a sau a III-a şi a IV-a - pentru ciclul primar; clasele a VI-a şi a VII-a, a VII-a şi a VIII-a sau a VIII-a şi a IX-a (pentru ciclul gimnazial); a XI-a şi a XII-a pentru ciclul liceal.

Pentru a se putea înscrie în programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an şcolar, elevii trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele criterii de selecţie: să aibă, în anul şcolar anterior anului curent, calificativul sau media generală la fiecare disciplină de studiu: - „foarte bine”, pentru elevii din învăţământul primar; - minimum 9,00, pentru elevii din învăţământul gimnazial şi liceal;  să aibă, în anul şcolar anterior anului curent, calificativul sau media anuală la purtare: „foarte bine”, pentru elevii din învăţământul primar; - minimum 9,50, pentru elevii din învăţământul gimnazial şi liceal. De asemenea, ei vor trebui să promoveze un test transdisciplinar din curriculumul clasei anterioare clasei curente, cu un punctaj de cel puţin 80 la sută din totalul punctajului acordat pe test. Testul va fi dat până la sfârşitul acestui an şcolar.

Parcurgerea celor doi ani de studii într-un an şcolar se realizează prin frecventarea a cel puţin 50 la sută din cursurile şcolare aferente anului curent şi a cel puţin 40 la sută din cursurile şcolare aferente celui de-al doilea an de studiu.

Înscrierea se face în perioada 1 martie - 1 mai

Cererea de înscriere în programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an şcolar se depune de către părintele/tutorele legal al elevului, la unitatea de învăţământ la care este înscris elevul, în perioada 1 martie - 1 mai a anului şcolar precedent celui de intrare în program. Cererea de înscriere este analizată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, care decide aprobarea sau respingerea acesteia, în funcţie de rezultatele şcolare obţinute de elev până la depunerea cererii.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite