Eşti dator la stat? Poţi beneficia de reducerea penalităţilor. Află aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sălăjenii cu datorii la Fisc, la pensii şi la sănătate pot beneficia şi pe parcursul acestui an de reducerea penalităţilor pentru întârziere. Guvernul acordă reduceri contribuabililor care îşi achită datoriile faţă de bugetul de stat până la data de 30 iunie.

Conform OUG 30-2011, persoanele fizice şi juridice care au restanţe la bugetul de stat pot beneficia de reducerea la jumătate a penalităţilor de întârziere, dacă îşi achită datoriile restante până la finalul lunii iunie; reducerea fiind acordată doar pentru obligaţiile fiscale restante la data de 31 august 2011.


Ce trebuie făcut?

Astfel, pentru acordarea facilităţilor fiscale stabilite de OUG 30-2011, cei în cauză trebuie să depună la organul competent o cerere prin care solicită evidenţa obligaţiilor de plată. În termen de cinci zile de la depunerea cererii, organul competent comunică contribuabilului situaţia solicitată şi întocmeşte un borderou provizoriu de scădere din evidenţa fiscală a obligaţiilor pentru care se pot acorda reduceri ale penalităţilor de întârziere. În următoarele zece zile de la data comunicării acestor obligaţii, contribuabilul, persoană fizică respectiv juridică, trebuie să achite prin numerar sau compensare obligaţiile principale. Dacă aceste obligaţii sunt achitate în termenul prevăzut, organul competent emite decizia de reducere a penalităţilor de întârziere.
În situatia în care contribuabilul nu îşi achită datoriile în termenele stabilite de procedură, zece zile, se operează în evidenţa fiscală repunerea obligaţiilor fiscale ce au facut obiectul borderoului provizoriu de scădere. În această situaţie, contribuabilul poate depune o nouă cerere, ori de câte ori  consideră că are posibilitatea de a îndeplini condiţiile necesare pentru a beneficia de reducerea penalităţilor de întârziere.
De asemenea, contribuabilii care nu au depus cererea prin care solicită situaţia obligaţiilor de plată, dar care şi-au achitat toate datoriile, pot solicita, printr-o cerere adresată insituţiei reducerea penalităţilor de întârziere conform OUG 30-2011.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite