Eniko Peto, fata cu păr de un metru şi jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu s-a mai tuns de 16 ani, părul ei, măsurat recent,  având nu mai puţin de 154 de centimetri. Spune că o persoană i-a oferit 10.000de euro pentru părul ei, dar că a refuzat tranzacţia.

Eniko Peto întruchipează perfect sintagma „cu părul până la călcâie“. Cea mai de preţ podoabă a ei, cea capilară, a ajuns să măsoare mai bine de un metru şi jumătate, depăşind binişor nivelul călcâielor. La această lungime record, care o face să fie fata cu cel mai lung păr din Sălaj, a ajuns după 16 ani în care nu s-a tuns nici măcar o dată.

„Mi-am dorit păr lung încă de când eram copil, însă mama mea nu avea timp după asta şi mi-a spus că mă va lăsa să-mi cresc părul atunci când o să fiu în stare să am grijă de el“, spune Eniko. La 10 ani, mama ei a decis că Eniko este în stare să-şi îngrijească singură părul, iar de atunci nu s-a tuns nici măcar o dată.

Uleiul de măsline, micul secret

Secretul lungimii părului ei este că şi-l poartă tot timpul împletit, iar asta îl protejează, explică Eniko. În plus, foloseşte un ingredient „secret“: uleiul de măsline, care îl aplică pe păr înainte de fiecare spălare. „Îl încălzesc un pic, apoi mă dau cu el pe păr, îmi masez bine pielea capului şi stau aşa de seara până dimineaţa“, spune ea, mărturisind că îşi ajută părul şi uscându-l cât se poate de natural. „N-am folosit niciodată uscătorul de păr. Vara mi-l usuc stând cu capul aplecat peste balcon, iar iarna mi-l întind seara lângă mine în pat, iar până dimineaţa se uscă“.

Ea recunoaşte că metoda ei de uscare pe timpul verii are şi inconveninte. „Toată lumea de pe stradă se uită la mine. Odată, un bărbat era să producă un accident, pentru că, deşi era la volan, se uita la mine şi n-a observat că autobuzul din faţa lui voia să oprească“, rememorează tânăra din Zalău, care lucrează ca asistentă medicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Zalău.

Cantităţi mari de şampon

Spune că nu foloseşte produse speciale de întreţinere a părului. Foloseşte, în schimb, cantităţi foarte mari de şampon. Eniko spune că un tub îi ajunge pentru cel mult trei spălări, iar un balsam, pentru cel mult două. Noroc că nu trebuie să-şi spele părul decât o dată pe săptămână, că altfel ar fi trebuit să-şi dea o mare parte din salariu pe astfel de produse!

Pe lângă cheltuieli şi disconfort, părul i-a adus şi notorietate, care a venit în urma unui anunţ postat pe câteva site-uri. „M-am gândit să mă tund, aşa că mi-am scos părul la un fel de licitaţie pe un site din România şi pe unul din Anglia. În urma anunţului am fost contactată de un fotograf profesionist din Germania, care a venit luna trecută în România pentru o şedinţă foto“, povesteşte Eniko.
Ea mai spune că în Occident fetele cu părul lung sunt la mare căutare, o poză cu ele fiind plătită cu câteva zeci de euro. Tot luna trecută a fost invitată la emisiunea „Acces Direct“, de la Antena 1, iar în august Eniko va filma un videoclip pentru o persoană din Anglia.

Ce-i place

Eniko spune că îi place mult să asculte muzică, orice fel de muzică. Îi place şi să se plimbe în natură şi să călătorească. Deocamdată, cea mai lungă călătorie a fost până în Corfu, Grecia.

Ce nu-i place

Nu-i place că toţi oamenii vor să pună mâna pe părul ei. „Sunt unii, pe care nici măcar nu-i cunosc, care pun mâna pe părul meu înainte ca eu să apuc să spun ceva“, povesteşte Eniko.

Întrebări şi răspunsuri

Care ar fi preţul pentru care ai accepta să te tunzi?

Am primit deja 10.000 de euro pentru părul meu.  Pentru o sumă ceva mai mare aş accepta să-mi vând părul unei persoane interesate.

Nu te deranjează, în profesia ta, de asistentă medicală, că ai un păr atât de lung?

Mă descurc. Îmi fac câteva noduri din păr, pentru a nu-mi ieşi coada de sub halat şi de multe ori pacienţii nici nu-şi dau seama că am un păr atât de lung

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite