Ella Cozma - Halterofila instructor de dansuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicecampioană europeană la haltere, ucraineanca Ella Cozma îi învaţă acum pe copiii din Zalău să danseze pe ritmuri de hip-hop.

S-a născut în Ucraina, la Kiev, iar la 16 ani cucerea medalia de argint la Campionatele Europene de Haltere, împreună cu echipa naţională din ţara ei de origine. „Arătam cu totul altfel atunci. Eram un pachet de muşchi şi aproape că nu aveam gât. Când am vrut să-mi fac permisul de conducere, după 10 ani, în România, poliţiştii nu credeau că sunt eu cea din poză. M-au obligat să dau din nou examenul”, îşi aminteşte ucraineanca din Zalău.

Kiev – Zalău, via Oxford

 Halterofila  a renunţat o vreme la sportul de performanţă şi s-a pus „cu burta pe carte”, astfel că în 1999 primea diploma de licenţă în relaţii internaţionale la Oxford University, din Anglia.

Într-o vacanţă din timpul facultăţii, Ella a trebuit să schimbe trenul în Bucureşti, iar în Gara de Nord l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soţ. Numai că acesta i-a spus că e din Zalău, aşa că ucraineanca şi-a părăsit ţara natală şi familia pentru a se muta în singurul municipiu din Sălaj.

„Cel mai mult îmi lipsesc oamenii dragi, familia şi prietenii, dar şi mâncarea tradiţională din ţara mea. Am locuit o perioadă şi acolo, dar soţul meu nu s-a putut obişnui, aşa că ne-am stabilit în Zalău”, spune Ella.

De la haltere, la hip-hop

Împătimită a sportului, fosta halterofilă premiată la Europene a început să facă din nou sport, urmând cursurile unei săli de aerobic din Zalău.

În scurt timp, şi-a data seama că nu i se potriveşte rolul de cursant, ci mai degrabă cel de instructor, aşa că din 2000 a început să predea gimnastică şi dansuri moderne, atât copiilor de 3 – 4 ani, cât şi adulţilor.

„În 2005 m-am întâlnit cu Remus Cliţan, preşedintele Asociaţiei Terra Kid. El mi-a propus să lucrăm împreună, iar de atunci fac parte din acest club, care oferă şi alte cursuri interesante pentru copii, precum echitaţie, karate sau şah”, mai spune instructoarea de gimnastică şi dans.

De curând, echipa de dans hip hop „The Best”, condusă de Ella Cozma, a participat la primul concurs naţional, la Bucureşti. „A fost prima noastră experienţă de acest gen, dar ne-am clasat pe un loc onorabil. Din cele 144 de echipe participante, am reuşit să ieşim pe locul V, în condiţiile în care copiii nu erau obişnuiţi cu competiţiile de anvergură, iar întreg juriul era format numai din străini, care au fost extrem de exigenţi. Celelalte echipe au avut de partea lor şi susţinători, dar noi, din cauza resurselor financiare precare,  am mers fără prieteni”, explică Ella Cozma.

Profil.

Născută. 7 august, 1975, Kiev (Ucraina)
Studii. Facultatea de Relaţii Internaţionale, Oxford University, Anglia (1999)
Familie. Căsătorită.

Ce-i place?

Sportul este marea pasiune a Ellei, la care nu a renunţat chiar dacă nu mai face performanţă. Ucrainiencei îi plac şi pietrele preţioase şi spune că a adunat deja o colecţie destul de impresionantă. O altă pasiune a Ellei sunt călătoriile, pentru că îi place să cunoască oameni şi locuri noi.

Ce nu-i place?

Cu un program extrem de încărcat, ca translator şi instructor de dans, Ella ajunge, de cele mai multe ori, destul de târziu acasă. Tocmai de aceea, spune că nu-i place să stea în bucătărie, să facă treburi casnice sau să ducă gunoiul.

Întrebare şi răspuns:

Se poate trăi din meseria de instructor?

Depinde ce pretenţii ai. Meseria de instructor de dansuri e mai mult un hobby, dar trebuie să recunosc că îmi completează şi veniturile. Nici costurile nu sunt de neglijat în acest domeniu. Costumele, deplasările, înscrierea la competiţii, toate presupun anumite cheltuieli. Din fericire, pe lângă cursurile de dans sportiv eu sunt şi translator, aşa că nu mă bazez exclusiv pe gimnastică şi dans.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite