Eliminarea lui bin Laden, dreptate pentru familia unei evreice originare din Şimleu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uciderea liderului Al-Qaeda ar putea constitui un act de dreptate pentru o familie din oraşul de sub Măgura. În Muzeul Holocaustului din Şimleu, membrii asociaţiei Hebraica au organizat şi un colţ special dedicat Arlenei Jozsef Fried, care şi-a pierdut viaţa în atentatele din 11 septembrie 2001 din New York, orchestrate chiar de Osama bin Laden.

Arlene Jozsef Fried era vicepreşedintele unei firme de avocatură cu sediul în World Trade Center. Fiica lui Miki Jozsef, care s-a născut şi a trăit în Şimleu, a fost una dintre cele peste 3.000 de victime ale atentatului din 11 septembrie 2001. Ei i-a fost dedicată o parte din Muzeul Holocaustului din centrul oraşului sălăjean.   
„Ne amintim de familia Jozsef Miki şi Roni născuţi în Şimleu. Fiica lor, Arlene Jozsef Fried, a muncit în New York, World Trade Center, etajul 104. S-a prăbuşit, ca mulţi alţii, în 11 septembrie 2001“. Acesta este textul care poate fi citit de orice vizitator al muzeului.


O familie hăituită de extremişti


Arlene a murit în urma atacurilor fundamentaliştilor islamici, coordonaţi de Osama bin Laden. Cu o jumătate de secol înainte, tatăl ei a trecut prin chinuri cumplite în lagărele de exterminare naziste.  Miki Jozsef, tatăl Arlenei,  s-a născut şi a trăit în Şimleu. „Fiind evreu, el a fost dus, imediat după cedarea Ardealului, în 1940, în ghetoul de la Cehei, alături de alţi 3.000 de evrei din oraş“, povesteşte Daniel Stejeran, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Şimleu. De acolo, cei mai mulţi au fost urcaţi în tren cu destinaţia Auschwitz, în timp ce Miki Jozsef a fost trimis la muncă forţată lângă frontul cu URSS. A revenit în Şimleu după război, împreună cu puţinii supravieţuitori ai lagărului de la Auschwitz. El a decis, însă, să plece, în 1948, în SUA, pentru că aşa cum s-a întâmplat cu toţi evreii, şi-a găsit proprietăţile naţionalizate. Aici a întâlnit-o pe Roni, care i-a devenit soţie şi cu care a avut doi copii: pe Arlene şi pe Elliot.
Arlene avea 49 de ani, când a murit în World Trade Center. Vicepreşedinte la o firmă de avocatură din New York, americanca cu origini în Sălaj, se afla în turnul 1, la etajul 104, când avionul condus de membrii Al-Qaeda a intrat în clădire.

Muzeul Memorial al Holocaustului este singurul de acest gen din Transilvania de Nord, fiind înfiinţat în urmă cu şase ani de Asociaţia Memorială Hebraica Nuşfalău,  condusă de doctorul american de orgine română Alex Hecht, ai cărui părinţi, originari din Nuşfalău, au fost, la fel ca şi tatăl Arlenei, supravieţuitori ai Holocaustului. Muzeul este amenajat într-o sinagogă ce datează din secolul al XIX-lea.


Casetă:
Pe lângă faptul că Muzeul Holocaustului este unicat în Transilvania de Nord, este singurul muzeu din ţară care are un colţ dedicat evenimentelor din 11 septembrie 2011. „De altfel, muzeul a fost inaugurat chiar în data de 11 septembrie, în 2005, la patru ani de la tragicele evenimente din New York“, a mai spus Stejeran.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite