Elevii de la API stau cu ochii în stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiunea de pe Platou - foto Mirel Matyas
Acţiunea de pe Platou - foto Mirel Matyas

La Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău este Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, un program de activități educative extracurriculare dedicate științei și tehnologiei.

Potrivit profesorului Mirel Matyas, alegerea perioadei 4 – 10 octombrie nu este întâmplătoare: pe 4 octombrie 1956 a început aventura umană a cuceririi spațiului cosmic odată cu lansarea primului satelit artificial al Pământului  - Sputnik 1. De asemenea pe 10 octombrie 1967 a fost semnat tratatul asupra principiilor care guvernează activitățile statelor în exploatarea pașnică a spațiului cosmic.Ediția din acest an a Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic are ca temă ”Spațiul pentru siguranță și securitate umană”, temă aleasă pentru a sărbători multiplele căi prin care activitățile umane în spațiu pot să îmbunătățească viața de zi cu zi a omului. Elevii și profesorii Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, au ales să  marcheze Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic printr-o serie de activități extracurriculare ce au ca obiectiv informarea elevilor cu privire la etapele parcurse în cucerirea spațiului cosmic, a beneficiilor aduse activității umane prin salba de sateliți artificiali indispensabili telecomunicațiilor și transmisiilor de date.

Ieri, elevii colegiului au fost invitaţi să vizioneze documentarul ”Dacă Luna nu ar exista” şi să vadă şi o expoziție de carte de specialitate, organizată cu sprijinul Bibliotecii Județene ”Ioniță Scipione Bădescu”. Tot ieri a fost vernsisată şi o inedită expoziție filatelică, dedicată Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic. Mărcile poștale românești dar și străine provin din colecția privată a profesorului Matyas Mirel. Ieri după-amiază, pe platoul din faţa Prefecturii, elevi și profesori ai colegiului au expus postere și machete, în cadrul unei activităţi organizate de Inspectoratul Şcolar. Azi, un grup de elevi din clasa a X-a B vor participa la o excursie de studiu la Observatorul Astronomic Cluj-Napoca, unde au făcut observații astronomice cu aparatura modernă aflată în dotarea observatorului și se va participa la diverse activități educative. ”Cosmosul în imagini” este genericul sub care în perioada 8-10 octombrie 2012, elevi din mai multe clase  vor prezenta postere, machete și prezentări power-point.

Toate activitățile ce se vor desfășura la API  sunt înscrise în baza de date a site-ului oficial al evenimentului www.worldspaceweek.org fiind unul dintre cele 325 de evenimente din întreaga lume și 46 din România, înscrise până la această dată.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite