Elevi, vi se pregăteşte ceva: UNIFORMA!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul ar putea subvenţiona preţul uniformelor, spune Ioan Abrudan
Statul ar putea subvenţiona preţul uniformelor, spune Ioan Abrudan

Ioan Abrudan, inspectorul şcolar general al judeţului, spune că guvernanţii testează terenul pentru reintroducerea uniformelor în şcoli. A avut loc deja o dezbatere în Parlament pe această temă, iar din experienţele trecute, de la această dezbatere până la punerea în practică a acestei măsuri nu va trece foarte mult timp.

"În şcolile din Sălaj există premizele necesare pentru introducerea uniformei şcolare, cu condiţia esenţială a respectării unui principiu: să nu fie impuse, nici obligatorii, ci determinate". Afirmaţia aparţine inspectorului şcolar general Ioan Abrudan, care susţine că un studiu făcut zilele trecute în judeţ indică faptul că mai bine de jumătate dintre elevi îşi doreşte să poarte uniforme. "Au fost aplicate chestionare la 270 de elevi, 221 de părinţi şi 89 de cadre didactice. Şi spun că există premizele pentru introducerea uniformei deoarece în fiecare categorie, numărul răspusurilor pozitive a fost mai mare decât cel al răspunsurilor negative", se justifică el.

Mai exact, dacă era de aşteptat ca profesorii să fie în favoarea introducerii uniformei, 93 la sută dintre cei întrebaţi răspunzând afirmativ, surpriza a venit de la elevi, care par şi ei, în general, de acord cu această măsură. Potrivit inspectorului şcolar general răspunsuri pozitive au venit de la nu mai puţin de 56 la sută dintre ei. Cât despre părinţi, 76 la sută dintre ei s-au declarat de acord cu uniformele.

Studiul a fost făcut în opt şcoli

Studiul a fost realizat în opt unităţi de învăţământ din judeţ. Este vorba despre Grupul Şcolar Surduc, Şcoala Gimnazială "Lucian Blaga" Jibou, Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" Zalău, Liceul Pedagogic "Ghoerghe Şincai" Zalău, Colegiul Naţional "Silvania" Zalău, Grupul Şcolar "Voievodul Gelu" Zalău, Şcoala Gimnazială "Simion Bărnuţiu" Zalău şi Grupul Şcolar "Ioachim Pop" Ileanda. Studiul a fost comandat de inspectorul general, care a vrut să vadă, astfel, care este percepţia factorilor implicaţi, dat fiind faptul că săptămâna trecută a fost invitat în Parlamentul României, alături de ceilalţi inspectori şcolari generali din ţară, de directori de şcoli şi de reprezentanţi ai părinţilor, pentru a discuta tocmai această problemă, a uniformelor şcolare.

"Dacă vă mai amintiţi, în urmă cu un an am fost invitaţi în Parlament pentru a discuta despre structura anului şcolar. Şi la puţin timp aceste discuţii s-au materializat într-o modificare a acestei structuri", a răspuns Ioan Abrudan întrebat dacă şi când va fi introdusă această măsură.
În prezent, doar trei şcoli din judeţ au generalizat purtarea uniformei şcolare. Este vorba despre Şcoala Gimnazială "Corneliu Coposu" Zalău, Şcoala Gimnazială "Lucian Blaga" Jibou şi Grupul Şcolar "Octavian Goga" Jibou (doar nivelul gimnazial, fără cel liceal).

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite