Ecaterina Ionuţaş a vrut să fie criminalist, dar a devenit artist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra artistă, originară din Republica Moldova, a oscilat între muzică, criminologie şi artă. A ales, în cele din urmă arta, pe care o practică acum la Zalău.

Când era mică voia cu disperare să devină cântăreaţă. Mai târziu, a vrut să se facă criminalist, urmând Liceul de Drept din Căuşeni – Secţia de Criminologie. Abia la terminarea liceului a înţeles că menirea ei în viaţă este arta şi a făcut Facultatea de Design şi Arte Plastice din Chişinău. „Visul meu a fost de devin cântăreaţă. Probabil de aceea şi pictez cântăreţi, dansatori, instrumentişti. Însă profesorul meu de muzică din şcoala generală, care era şi profesor de arte plastice, mi-a spus că n-am talent la muzică şi că n-o să am niciodată şi mi-a propus să mă apuc de pictură. Am plâns o săptămână, iar după aceea m-am apucat de pictură”, povesteşte Ecaterina începuturile ei artistice. Mergând pe acest drum, a renunţat la profesia de criminalist.

„Moldovenii nu se prefac atât“

„În Moldova, dacă unui om nu-i place de tine, i se citeşte asta pe faţă. Nu se prefac atât. Aici, te minte sau te refuză cu zâmbetul pe buze” spune, cu o uşoară amărăciune în glas, Ecaterina. De când a ajuns la Zalău, ea încearcă să-şi facă un rost în viaţă din artă. „Totuşi, ca artist ai mult mai mari şanse de reuşită aici. În primul rând pentru că în Moldova oamenii sunt mult mai săraci. De exemplu, un profesor câştigă, în medie, 50 de euro pe lună. În al doilea rând, acolo artiştii consacraţi nu vor să lase loc de afirmare artiştilor tineri”, mai spunea ea. Motivul pentru care a lăsat Moldova pentru Zalău a fost, însă, altul: iubirea. Vizitând în 2009 România, l-a cunoscut la Cluj pe Ionuţ, un tânăr student la Design din Zalău. Au păstrat legătura şi, pentru că s-au plăcut, anul trecut au făcut şi pasul cel mare: s-au căsătorit.

În luna mai expune la Roma


Ca artistă, Ecaterina abordează mai multe tehnici, fără a prefera una anume. Face tapiserie, imprimeu pe mătase, ulei, ulei îmbinat cu colaj, acuarele, elemente de decor din piele – într-un cuvânt tot ce ţine de artă decorativă. Lucrările sale au fost expuse la Muzeul Etnografic din Chişinău, într-o expoziţie de grup, iar luna aceasta a avut la Zalău, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor, prima expoziţie personală. Ea nu vrea să se oprească însă aici. „Dacă rămâi să expui la nivel de oraş, automat trebuie să îţi iei un job, pentru că nu poţi trăi din asta. Aşa că încer că trimit lucrări la cât mai multe galerii din ţară şi din străinătate”, explică Ecaterina. Pentru început, 20 de lucrări semnate de ea au fost acceptate să facă parte dintr-o expoziţie ce va fi deschisă în luna mai într-o galerie din Roma, Italia.

Ce-i place

Ecaterina adoră ceaiul, pentru care a făcut un adevărat cult. „În Moldova se bea foarte mult ceai. Cafea mai deloc. Dar este un ceai de plante, natural, nu plicurile cu care se face ceai aici“, explică tânăra basarabeancă. Îi place să trăiască viaţa din plin şi să se bucure de lucrurile mărunte de zi cu zi.

Ce nu-i place

„Nu-mi place să se uite cineva la mine în timp ce lucrez“, spune artista, mărturisind că se simte mai inspirată atunci când este singură. În ceea ce-i priveşte pe oamenii care o înconjoară, ea spune că nu-i place prefăcătoria de care dau mulţi dovadă.

Întrebări şi răspunsuri


Cine cumpără, în aceste vremuri, artă?


În primul rând cei care îşi renovează casa şi vor să aibă un element decorativ. Apoi sunt colecţionarii şi oamenii de afaceri care vor să-şi decoreze birourile.

Ai accepta să faci kitsch de dragul banilor?


Mi s-a propus să fac compromisuri pentru a deveni mai comercială, dar am refuzat. Mi-ar fi ruşine ca prietenii să-mi recunoască o astfel de lucrare.

Profil

Născută: 14 august 1986, în Feşteliţa, Raionul Ştefan Vodă, Republia Moldova
Studii. Facultatea de Design şi Arte Plastice Chişinău
Familie. Căsătorită

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite