După doi ani de controverse, absolvenţii „Spiru Haret“ îşi primesc diplomele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de absolvenţi ai Universităţii „Spiru Haret“, promoţia 2009, stau de aproape doi ani fără diplomă de licenţă şi fără măcar a şti dacă vor primi vreodată una. Pentru o parte din ei situaţia s-a rezolvat. Universitatea „Spiru Haret“ a anunţat că de astăzi se vor elibera diplomele pentru o parte din absolvenţii licenţiaţi în 2009.

Potrivit unui anunţ postat vineri pe site-ul oficial al Universităţii „Spiru Haret”, de astăzi se eliberează diplomele pentru absolvenţii care au susţinut licenţa în sesiunea iunie – iulie 2009. Aceştia rămaseră cu situaţia în aer după ce Ministerul Educaţiei a anunţat că mai multe specializări absolvite de ei nu erau acreditate sau autorizate, în primul rând cele de la forma de învăţământ la distanţă. În vara anului trecut, Universitatea a venit cu iniţiativa de a-i pune pe absolvenţii în cauză să susţină încă o dată examenul de licenţă, însă reprezentanţii Ministerului Educaţiei n-au fost de acord. De atunci şi până acum nu s-a mai ştiut nimic de soarta acestor diplome, motiv pentru care în ţară absolvenţii au încercat să obţină o rezolvare prin instanţă. În Sălaj n-au fost deschise încă procese, dar o parte din absolvenţii rămaşi şi fără banii daţi pe taxe, şi fără diplomă, au început să se organizeze pentru a-şi recupera diplomele în instanţă.

Diplome doar pentru cinci specializări ID


Nu toţi absolvenţii cu licenţa în 2009 îşi vor primi acum diplomele. După cum se precizează în anunţ, vor fi eliberate diplome pentru 49 de specializări, însă, cu câteva excepţii, numai pentru absolvenţii formelor de învăţământ la zi sau cu frecvenţă redusă. Pentru învăţământ la distanţă (ID), unde intră majoritatea absolvenţilor universităţii, sunt doar cinci specializări pentru care se vor elibera diplome: Limba şi literatura română, Istorie, Finanţe – Bănci, Marketing şi Afaceri Economice Internaţionale (specializarea Marketing) şi Management Financiar Contabil (specializarea C.I.G.).

La Zalău, doar un sfert primesc diplome

La Zalău, potrivit profesorului Florian Tuduce, directorul Centrului Teritorial al universităţii, cele cinci specializări ID pentru care se eliberează acum diplome reprezintă doar un sfert din totalul specializărilor existente aici. Aplicând proporţia la cei aproximativ 1.000 de absolvenţi din sesiunea iunie – iulie 2009, ar rezulta că între 700 şi 750 dintre aceştia rămân în continuare fără diplome. Este vorba în special de cei de la Facultatea de Administraţie Publică şi Drept, unde au fost în fiecare an cei mai mulţi studenţi şi unde situaţia rămâne în continuare incertă.


 

image

Discriminare!

"Nu înţeleg de ce se face această discriminare. De ce nu ni se eliberează şi nouă diplomele, pentru că suntem exact în aceeaşi situaţie. Aştept de aproape doi ani să primesc această diplomă şi am ajuns la capătul răbdării. Ne vom organiza şi ne vom adresa instanţă, dacă mai durează mult", spune revoltat Florin Boloş, care a absolvit în 2009 Facultatea de Drep şi Administraţie Publică - Specializarea Drept. Absolvenţii au făcut deja o solicitare în scris universităţii, prin care cer eliberarea diplomelor, şi spun că aşteaptă răspunsul pentru a-l folosi, în eventualitatea unui refuz, ca bază de pornire pentru o acţiune în instanţă.

Declaraţie:


„Noi n-am primit cartoanele (diplomele – n.r.) de la minister (al Educaţiei – n.r.). Nu ştim când le vom primi sau dacă le vom primi” -  reprezentant al Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite