Dovada că se poate trăi bine şi din agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia  Nica a început afacerea în urmă cu  aproximativ  nouă ani
Familia Nica a început afacerea în urmă cu aproximativ nouă ani

La 30 de kilometri de Zalău, în Zimbor, familia Nica a pus pe roate o afacere profitabilă. Aurel şi Gabriela Nica, în vârstă de 36 de ani, respectiv 32 de ani, din localitatea Zimbor au decis în urmă cu mai bine de nouă ani, imediat după căsătorie să fie proprii lor patroni.

Şi-au luat viaţa în piept şi şi-au deschis propri alor afacere: o fermă de bovină. „Am început afacerea cu trei vaci. Am investit 100 de milioane de lei vechi. De la trei capete pe care le-am crescut la început în propria gospodărie, am ajuns în prezent la o fermă care însumează 40 de capete”, povesteşte Gabriela, întreprinzătoarea familiei.

 Începutul afacerii a fost unul foarte greu, cu multă muncă, de dimineaţa până seara, în care au fost implicaţi nu doar Aurel şi Gabriela, ci şi părinţii acestora. Însă an de an, din 2002 încoace, afacerea lor a prins contur. „Începutul a fost foarte greu. Lucram eu, soţul şi socrii. La un moment dat, pentru a ne uşura munca am apelat la credite bancare. Anual am scos ceva bani de la bancă, câte 100-200 de milioane pentru a ne lua utilaje. Ne-am fi dorit să putem cumpăra toate aceste lucruri dintr-o dată, dar nu ne-am întins l aîmprumuturi mari, ca să le putem acoperi”, povesteşte doamna Nica.
Pentru hrana bovinelor lucrau ore în şir la coasă şi la adunatul fânului. Din primul credit şi-au achiziţionat o coasă rotativă, apoi dintr-un alt credit şi-au cumpărat o presă de balotat şi adunat furajele, apoi o mulgătoare şi tot aşa. „Ceea ce făceam într-o zi de muncă se realizează acum în maxim două ore. Ne-au uşurat munca aceste utilaje. An de an am făcut câte un împrumut bancar. Am cumpărat şi un taler pentru răcirea laptelui.

150  de litri de lapte zilnic

Din cele 40 de bovine, aflate în prezent în ferma de la Zimbor, doar 15 produc efectiv lapte – 150 de litri pe zi. Acesta este achiziţionat de napolact, la preţul de un leu pentru un litri. La fermă se vând şi viţeii, iar preţul unui kilogram este de 12 lei. Din vânzarea unui viţel cîştigul este de circa 1.200-1.300 de lei. Cu un spirit antreprenorial bine dezvoltat, cei doi, se ocupă şe de alte afaceri. Au investit în apicultură, şi-au deschis o pălincărie şi un magazin alimentar. 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite