Două şcoli din Sălaj, pe primele locuri într-un top naţional al eficienţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O şcoală gimnazială din Sălaj se află pe locul al doilea pe ţară într-un top el eficienţei realizat de ARACIP. Aceeaşi poziţie este ocupată şi de un colegiu din judeţ, care a ieşit al doilea în competiţia unităţilor de învăţământ liceal.

Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Sălaj, Marcel Lucaciu, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) a realizat la începutul anului şcolar trecut o verificare a standardelor de acreditare și funcționare a 15 unități de învățământ din judeţ.

 Organizată la nivel național, selecția s-a făcut oarecum aleatoriu și a cuprins un segment din rețeaua școlară, pornindu-se de la un eșantion ce a vizat, printre altele: mediul social (urban-rural), precum și nivelul de învățământ (grădiniță, școală primară, școală gimnazială, liceu cu nivel gimnazial, școală postliceală). Evaluarea unităţilor de învăţământ (aproximativ, 1.000 din toate regiunile țării) a fost însoţită de o analiză detaliată a eficienţei şi eficacităţii educaţionale.

Două școli sălăjene, ambele din Zalău, au obținut rezultate deosebite, în urma acestei evaluări externe. Este vorba despre Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, care se află pe locul 2 (din 559 școli gimnaziale din țară inspectate), şi despre Colegiul Național "Alesandru Papiu Ilarian”, care se situează pe același loc 2 (din 81 licee ),  într-un top național al indicelui de eficiență. Potrivit purtătorului de cuvânt, acest indice de eficiență la care au excelat cele două unităţi de învăţământ este definit drept raportarea rezultatelor obținute la resursele disponibile și la condițiile de funcționare ale unității de învățământ. Nu în ultimul rând, eficiența este strâns legată de gradul de realizare a obiectivelor pe care și le-a propus unitatea școlară. De regulă, aceste obiective sunt, în esență, deziderate ce privesc calitatea resurselor umane și a rezultatelor obținute de elevi.


Evaluarea realizată de ARACIP a vizat atât componenta cantitativă (baza materială a școlii și resursele umane), cât şi cea calitativă (promovabilitatea, rezultatele elevilor la examenele naționale, la olimpiade și la concursuri, ruta școlară respectiv destinația elevilor la finalul nivelului de învățământ).

Celelalte 13 şcoli verificate au fost Colegiul Național ”Silvania” Zalău, Colegiul Național ”Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu”Bocșa,  Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău, Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu” Zalău, Școala Gimnazială ”Silvania” Șimleu Silvaniei, Școala Gimnazială ”Andrei Mureșanu” Cehu Silvaniei, Școala Gimnazială ”Traian Crețu” Năpradea, Școala Gimnazială ”Gyulaffy Lászlo” Cehu Silvaniei, Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Jibou, Grădinița cu Program Prelungit Pericei, Grădinița cu Program Prelungit Nr.1 Șimleu Silvaniei și Grădinița de copii ”Dumbrava Minunată” Zalău.



Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite