Două dosare penale privind posibile fraude electorale la referendum, investigate de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La nivel naţional sunt în investigare 528 de dosare
La nivel naţional sunt în investigare 528 de dosare

Două posibile fraude electorale la referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu sunt investigate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău.

Sălajul apare pe harta „desantului” procurorilor pentru referendumul din 29 iulie cu două dosare penale privind posibile fraude electorale. Ambele dosare sunt instrumentate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, informaţie confirmată de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Pompilia Stana. Prim-procurorul a mai precizat că cele două cauze sunt în lucru la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj.


Potrivit reprezentantului biroului de presă al IPJ, Maria Cristea, este vorba despre un dosar în care un bărbat din Meseşeni, din conducerea bisericii, este acuzat că le-ar fi făcut promisiuni electorale credincioşilor prezenţi în ziua referendumului la slujbă. Mai exact, după slujbă, acesta ar fi făcut două anunţuri, unul privind mutarea secţiei de votare şi altul potrivit căruia se dau lemne gratuit. Asocierea celor două s-ar încadra la articolul 54, aliniatul 1, din Legea 3/2000, care prevede că „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”. Parchetul a fost sesizat în acest caz de PDL.


Potrivit Mariei Cristea, IPJ a finalizat deja cercetările în acest caz şi a trimis referatul parchetului, cu propunere de neîncepere a urmăririi penale.
Cel de-al doilea caz înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău este cel al unui bolnav psihic, care avea interdicţia de a vota, şi care a fost lăsat, totuşi, să voteze.


Fără cazuri de vot multiplu


Cu toate că PDL Sălaj anunţa că face verificări cu privire la eventuale cazuri de vot multiplu, după ce în mai multe comune din judeţ s-a înregistrat un număr foarte mare de voturi pe liste suplimentare, până la urmă se pare că nu a fost găsit niciun astfel de caz.”Am efectuat verificări doar pe o parte din listele electorale suplimentare (atâtea câte ne-au fost puse la dispoziţie de preşedinţii de secţii - unii au refuzat). Cât am verificat, n-am găsit cazuri”, ne-a declarat Claudiu Bîrsan, purtătorul de cuvânt al organizaţiei.


La nivel naţional, procurorii investighează un număr de 528 de cazuri, cele mai multe nereguli fiind sesizate în judeţele din sudul ţării, unde s-a şi înregistrat o prezenţă record la referendum.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite