Dorin Paşca. Boem. Idealist. Călător neobosit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un căutător de când se ştie. O viaţă banală, de opt ore de muncă şi de făcut piaţa nu-l poate satisface.  Aşa că el caută mereu altceva. Ţelul lui suprem e de a-l găsi pe Dumnezeu.A colindat multe locuri din lume, majoritatea ţărilor Europei, dar şi Japonia, dar spune că niciunul nu i-a oferit mai mult decât locul său de baştină, Zalăul. Cele mai multe răspunsuri – susţine el - le-a găsit în mănăstirile

A petrecut ani de zile în mănăstiri


Este o fire boemă, idealistă, care nu se poate adapta traiului din aceste vremuri. De aceea nu poate rămâne mult timp într-un singur loc, căutând mereu altceva. Cu cât caută mai mult, cu atât are senzaţia că ştie mai puţin. „Este greu să dai un verdict pentru bine şi rău. Pentru asta se dau peste cap minţi luminate. Oamenii caută inconştient o stare de echilibru. Unii o numesc bunăstare materială, alţii confort profesional. Dar eu nu cred că poţi ajunge la această stare de echilibru, fără să-l cauţi pe Dumnezeu“, spune Dorin. Din acelaşi impuls de a-l căuta pe Dumnezeu, Dorin a petrecut ani de zile în mănăstiri, căutându-şi vindecarea psihologică şi afectivă. Păstrează corespondenţă asiduă cu călugări intelectuali din aceste mănăstiri, cu care dezbate teme etice, filozofice şi literare.


Îi admiră foarte mult pe călugări pentru viaţa pe care o duc, pentru renunţările şi sacrificiile lor, pentru jurămintele lor de sărăcie, castitate şi ascultare. Crede că primele două sunt uşor de ţinut, însă ascultarea este cea mai dificilă. Acesta este unul dintre motivele pentru care el însuşi nu a devenit călugăr. „Şi în mănăstiri se caută bani, luptă pentru bani există şi acolo. Însă noi vedem banii ca pe ceva ce ne poate îndeplini scopurile egoiste, în timp ce ei au nevoie de bani pentru a da de pomană şi pentru a-şi construi schituri”, povesteşte el.


Naturopatia - o disciplină nereglementată în Româniaâ


Dorin Paşca se ocupă cu naturopatia – vindecarea naturală. A studiat mult în Franţa în acest sens şi urmează să-şi ia licenţa atunci când va avea destui bani. El spune că statutul legal al acestei ocupaţii este destul de slab, însă în ţări ca Germania, Franţa şi Anglia, naturopatia este foarte bine văzută, volume întregi fiind publicate de profesori universitari. „M-aş bucura foart mult dacă şi în România, naturopatia ar dobândi un statut reglementat, unde medicul naturopat să colaboreze cu cel alopat, şi să nu se certe sau să se invidieze unul pe altul. Aceste două tipuri de vindecare nu se exclud, ele se completează”, precizează Dorin Paşca.


Ce îi place.


Este pasionat de naturopatie, vindecarea pe cale naturală. Crede că medicina holistică - tratarea trupului, minţii şi sufletului în acelaşi timp - poate vindeca mai complet şi mai eficient. Iubeşte credinţa creştină ortodoxă. Crede că scrierile Sfinţilor Părinţi sunt extrem de importante şi că pot oferi o direcţie în viaţă, vindecând sufletul.


Ce nu îi place.


Îi este greu să spună ce nu-i place. Totuşi, spune că îl deranjează lipsa de solidaritate la neamul nostru. „Aceasta poate fi  într-adevăr motivată de vremurile grele pe care le trăim. Ceea ce-i poate schimba pe oameni ar fi exemplele. Însă astea sunt foarte greu de întâlnit în zilele noastre. Cu toate astea, merită efortul de a le căuta”, crede Dorin.

Întrebări şi răspunsuri.


În contextul căutărilor tale spirituale, cum ai defini iubirea?


D.P. Văd iubirea ca pe un sacrificiu. În sensul că, atunci când iubeşti, renunţi la multe dintre nevoile tale personale pentru a ajuta sau proteja obiectul iubirii. Aceasta este frumuseţea relaţiilor umane.


Ce sfat le-ai da celor care se zbat în confuzia acestor zile?


D.P. Gândindu-mă că eu însuşi am înfăptuit foarte puţin, nu mi-aş permite să fiu sfătuitor. Eforturi să înfăptuiesc ceva fac, dar nu ştiu încă pe ce drum sunt.

Profil.
Născut. 29 septembrie 1965
Studii. Liceul „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău
Familie. Căsătorit, trei copii


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite