Doi sălăjeni arestaţi preventiv pentru contrabandă cu ţigări. Alţi trei nu au voie să părăsească ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Sălaj a dispus vineri arestarea preventivă pentru 29 de zile a şapte dintre membrii unei reţele internaţionale de contrabandă cu ţigări. Doi dintre ei sunt din Sălaj.

O parte dintr-o amplă reţea de contrabandă cu ţigări, care acţiona în Sălaj şi încă în trei judeţe din ţară, se află în arest preventiv la Zalău, după ce Tribunalul Sălaj a admis vineri, parţial, solicitarea formulată de DIICOT pentru zece dintre membrii reţelei. Conform deciziei instanţei, şapte dintre contrabandişti vor petrece următoarele 29 de zile în arest preventiv, în cazul celorlalţi trei dispunându-se măsura de a nu părăsi ţara. Dintre cei şapte arestaţi, doi sunt din Sălaj, doi din Satu Mare, unul din Bihor şi doi din judeţul Arad. Cei trei care au primit interdicţia de a părăsi ţara sunt toţi trei din Sălaj.

Procurorul şef al DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj, Dan Buduşan, a declarat deja recurs împotriva deciziei Tribunalului Sălaj, cerând aplicarea măsurii arestării preventive şi pentru cei trei. El îşi justifică cererea prin faptul că unii dintre cei cercetaţi în acest dosar sunt cercetaţi şi în cazul de contrabandă cu ţigări de anul trecut de la Jibou, când a fost capturată o cantitate record în valoare de peste 1,2 milioane de lei. „Deşi instanţa i-a obligat la măsura de a nu părăsi localitatea, ei nu au respectat-o şi, mai mult, au repetat fapta chiar în timp ce erau cercetaţi”, susţine procurorul.

De cealaltă parte, avocatul Mircea Popoviciu, apărătorul a şase dintre contrabandişti, susţine că măsura arestării preventive a clienţilor săi nu este justificată. "Crima organizată înseamnă altceva. Înseamnă mafie şi mafioţi, nu gospodine şi studente la Cluj care mai vând câte un pachet de ţigări. E adevărat că, uneori, tutunul ucide, dar se exagerează", precizează el.

Potrivit procurorului, zece dintre cei 23 de contrabandişti sunt din judeţul nostru, mai exact din Zalău, Guruslău şi Măerişte. Restul reţelei este reprezentat de persoane din Satu Mare, Bihor, Arad şi un cetăţean din Ungaria. Reţeaua funcţiona din 2010 şi aducea ţigările din Ucraina prin Ungaria, fiind introduse în ţară prin punctele de trecere a frontierei de la Halmeu şi Valea lui Mihai. Cetăţeanul maghiar care le introducea în ţară le preda imediat după vamă complicilor din România, care le distribuiau, la rândul lor, celorlalţi membri. Buduşan a explicat că transferul ţigărilor se realiza foarte repede, pe drumuri pustii de ţară şi la ore care îi fereau de priviri indiscrete (între 2.00 şi 5.00 dimineaţa). Ţigările erau vândute în comune din Sălaj şi din celelalte judeţe, precum şi în Zalău - punctele de vânzare indicate de procuror fiind zona Spitalului Judeţean, Piaţa Agroalimentară din centru şi zona Autogării.

Prinşi în flagrant

Destructurarea reţelei s-a făcut săptămâna trecută, după ce oamenii legii au reuşit să-i prindă în flagrant pe doi dintre membri. Este vorba despre un bărbat B.R.I. din Măerişte, şi unul din localitatea Ser, judeţul Satu Mare. Ei au fost prinşi la limita dintre comunele Chieşd (Sălaj) şi Bogdand (Satu Mare) transportând 90.000 de ţigarete mărcile Viceroy Red şi Jing Ling de provenienţă ucrainiană. Ţigările erau într-un Citroen Berlingo, în faţă având un antemergător - Ford Tranzit. Ulterior flagrantului, la reşedinţele a 19 dintre membrii reţelei s-au făcut percheziţii, în urma cărora s-au mai găsit încă 230.360 de ţigarete de provenineţă ucrainiană, sărbă şi moldovenească.

Prejudiciu de peste 20.000 de euro


Procurorul DIICOT spune că prejudiciul creat Statului Român prin vânzarea acestor ţigări fără să plătească taxe se ridică la peste 20.000 de euro. Este vorba doar de prejudiciul calculat înmulţind un euro, la cât este estimată evaziunea pentru un pachet de ţigări de contrabandă, cu cantitatea găsită la organizarea flagrantului şi la percheziţii. Aici nu intră transporturile anterioare, cu marfa vândută deja, oamenii legii estimând că se făcea cel puţin un trasnport pe săptămână, profitul net la un astfel de tarnsport fiind estimat la 3.000 - 4.000 de lei.

Cine sunt contrabandiştii


Procurprul şef al DIICOT Sălaj susţine că persoane cercetate în acest dosar de contrabandă stăpâneau tehnicile specifice lumii interlope. "Sunt oameni care au mai avut de-a face cu legea, unii fiind cercetaţi în dosarul de contrabandă cu ţigări de la Jibou, de anul trecut. De aceea, ştiau că telefoanele pot fi ascultate, aşa că ei comunicau prin staţii de emisie-recepţie. În plus, îşi schimbau cu totul telefoanele mobile o dată pe săptămână", spune el. Buduşan susţine că "profesionismul" contrabandiştilor rezultă şi din limbajul folosit în comunicare. "Când vorbeau la telefon - în convorbiri foarte scurte, de câteva secunde - foloseau în loc de mărcile de ţigări cuvinte precum lâmâi, banane, roşii, galbene, albastre".

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite