Doar jumătate din candidaţii la Primăria Zalău au acceptat provocarea unei confruntări directe. Vezi ce i-au întrebat alegătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbaterea a durat mai multe ore
Dezbaterea a durat mai multe ore

Doar cinci dintre cei zece candidaţi la funcţia de primar al Zalăului au răspuns invitaţiei Centrului Raţiu pentru Democraţie de a participa marţi, 5 iunie, la o dezbatere cu alegătorii.

Principalul candidat la fotoliul de primar al Zalău, actualul edil Radu Căpâlnaşiu, a lipsit de la dezbatere, cum, de altfel, au lipsit şi Lakatos Sandor (UDMR), Fekete Carol (Partidul Civic Maghiar), Haller Otto (Partidul Poporului Dan Diaconescu) şi Tunyogi Timea - Beata (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania). Nu s-au speriat de confruntarea cu contracandidaţii, dar mai ales cu alegătorii - veniţi în număr destul de mic la dezbatere - Ioan Abrudan (PDL), Szentkiraly Boda Laszlo (Partidul Verde), Ecaterina Handolescu (UNPR), Zamfir Brânduşe (PRM) şi Adrian Buda (PNŢCD).

Dezbaterea a fost organizată ca o ocazie prin care alegătorii să-i cunoască mai bine pe candidaţi, adresându-le întrebări legate de modul în care fiecare dintre potenţialii primari văd rezolvarea unor probleme ale oraşului. Cel mai hotărât să obţină un răspuns a fost Călin Oşorheanu, care a vrut să afle dacă, dacă şi după ce vor ajunge în funcţie, candidaţii vor trece în subordinea primăriei serviciul de apă - canal şi pe cel de salubrizare. Zălăuanul consideră că externalizarea acestor servicii reprezintă un dezastru din punct de vedere economic pentru primărie, menţinerea lor ca societăţi subordonate Consiliului Local fiind, în opinia sa, o variantă mult mai bună, care ar fi adus mulţi bani la buget.

În răspunsurile lor, Ioan Abrudan şi Adrian Buda au mers pe varianta diplomată, spunând, în cuvinte multe, că înainte de o readucere a acestor societăţi în subordinea consiliului ar trebuie făcute studii şi consultat specialişti... Cea mai acidă a fost, de altfel pe tot parcursul dezbaterii, Ecaterina Handolescu. Ea şi-a început răspunsul precizând din capul locului că "tot personalul primăriei, cu câteva excepţii, trebuie schimbat, în frunte cu arhitectul şef". Tot despre restructurări a vorbit în răspunsul său şi candidatul Partidului Verde, Szentkiraly Boda Laszlo, care a spus că "nu este nevoie de sute, mii de oameni în administraţia locală şi judeţeană". În privinţa revenirii societăţilor de utilităţi la Primărie, Szentkiraly s-a declarat un adept mai degrabă al externalizărilor. Zamfir Brânduşe s-a limitat să spună că societăţile respective au fost distruse.

Alin Prunean i-a întrebat pe candidaţi cum vor ajuta ei la crearea locurilor de muncă, iar răspunsurile lor, luate parcă din manual, au făcut trimitere la parcuri industriale, centre de afaceri sau înfrăţiri între oraşe. Măsuri concrete au fost redate doar de candidatul Partidului Verde şi de cel al PRM, care au vorbit de o găsirea unei soluţii prin care fie la licitaţiile pentru lucrările publice să poată participa numai firme din oaş, fie ca, în situaţia în care participarea este liberă, semnarea contractului să se facă doar cu condiţia ca banii să nu fie scoşi din judeţ (în cazul în care câştigă firme din alte judeţe).

Remus Mocan a vrut să ştie dacă, în ipostaza în care ar fi aleşi, candidaţii ar fi dispuşi să aprobe transmiterea pe un post local de televiziune a şedinţelor Consiliului Local, iar Gheorghe Varga a vrut să ştie care sunt planurile celor cinci în privinţa persoanelor cu dizabilităţi.

Alegerile locale au loc duminică, 10 iunie, şi se desfăşoară într-un singur tur. Secţiile de votare se deschid la ora 7.00 şi se închid la 21.00.

Rămâi pe zalau.adevarul.ro pentru a afla cele mai interesante informaţii din Sălaj despre campanie, alegeri şi candidaţi. Pe adevarul.ro vei putea afla in timp real informaţii despre rezultatele alegerilor locale 2012. 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite