Dispuşi să renunţe la microcentrale dacă li se izolează blocurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea firmei RFV Distriterm susţine că reprezentanţii mai multor scări de bloc din Zalău vor să revină la sistemul centralizat de încălzire dacă sunt ajutaţi să-şi izoleze locuinţele. Directorul Szmola Roland spune că propunerea a venit chiar de la potenţialii clienţi, în urma unor întâlniri avute de reprezentanţii companiei cu locuitorii Zalăului.

Mai multe scări de bloc din Zalău, din zona Dumbrava Nord, au solicitat conducerii RFV, compania ce a preluat furnizarea energiei termice în sistem centralizat din Zalău, să accepte o colaborare prin care furnizorul de căldură să le finanţeze izolarea locuinţelor, în schimbul trecerii lor la sistemul centralizat de încălzire. Clienţii ar urma să plătească, ulterior, costurile izolării către RFV în rate, timp de cinci ani, odată cu facturile la întreţinere.


Suma facturată, aceeaşi


Directorul companiei, Szmola Roland, spune că ratele ar reprezenta tocmai diferenţa dintre valoarea de acum a energiei termice facturate şi cantitatea mai mai mică de energie furnizată, necesară după izolare, aşa încât suma facturată ar fi aceeaşi. Conducerea companiei a luat deja legătura cu firme care să se ocupe de izolare. Szmola spune că, anul acesta, în Dumbrava Nord şi în alte două zone ale oraşului, vor fi reabilitate patru puncte termice. Este vorba despre PT41 (Dumbrava Nord), PT42 (Dumbrava Nord), PT16 (Dumbrava 2) şi PT1 (Păcii). „Scopul lucrărilor de reabilitare din aceste zone este racordarea la sistem a blocurilor de locuințe arondate la punctele termice sus menționate“, precizează reprezentanţii companiei.


„Nu e mult“


În privinţa preţului gigacaloriei, care de luna aceasta a crescut cu 30 la sută(ajungând la 170 de lei, de la 130), Szmola Roland spune că nu e mare, dacă se ţine cont de faptul că cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire nu mai au alte cheluieli conexe. „Microcentralele pe gaz trebuie înlocuite în patru - cinci ani. Apoi, cheltuielile de reparaţii şi întreţinere costă şi ele, în timp ce pentru clienţii noştri le suportăm noi. De asemenea, la costul gazului trebuie adăugat şi costul cu energia electrică şi cel cu apa, pe când la noi intră totul în valoarea facturii“. Directorul RFV mai spune că oamenii ar trebui să ţină cont şi de siguranţă, mult mai mică în cazul alimentării cu gaz.


Oamenii sunt pragmatici


De cealaltă parte, Nicolae Chiş, unul dintre locuitorii de pe strada Iuliu Corianu, din Dumbrava Nord, care a participat la o întâlnire cu reprezentanţii companiei şi s-a arătat interesat, în principiu, de revenirea la sistemul centralizat, spune că ceea ce contează, până la urmă, este preţul. „N-o să stau pe gaz dacă va fi mai ieftin să mă leg înapoi la CET (Uzina Electrică, producătorul de energie în sistem centralizat – n.r.). Numai că mi-e teamă să nu scadă preţurile sau să le ţină pe loc până trecem la ei, iar după aceea să le crească“, mai spune el.


Casetă:
Promisiuni companiei maghiare
Directorul RFV n-a putut să facă precizări referitoare la evoluţia preţului gigacaloriei pe viitor, dar a lăsat să se înţeleagă că preţul va fi competitiv, chiar şi în perspectiva în care Primăria nu ar mai subvenţiona producţia de căldură. „Scopul nostru este să ţine, preţul gigacaloriei sub cel al soluţiei individuale (centrală de apartament – n.r.), indiferent de nivelul subvenţiei“, declară Szmola Roland.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite