Directorii de şcoli din Sălaj câştigă între 300 şi 900 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii din învăţământul sălăjean au salarii cuprinse între 1.200 şi 3.700 de lei. Dintre cei 166 de manageri de şcoli din judeţ, cei mai mulţi au salarii cuprinse între 2.000 şi 3.000 de lei. Sunt, totuşi, directori care iau 1.300 de lei. După reduceri, rămân cu 900 de lei în mână.

Invidiaţi de mulţi pentru programul lor de lucru special, directorii unităţilor de învăţământ sunt printre cei mai prost plătiţi manageri din sistemul bugetar. Cel puţin asta reiese din datele referitoare la veniturile nete ale acestora din luna aprilie, publicate pe site-ul oficial al Inspectoratului Şcolar Sălaj. Potrivit acestor date, opt directori au un salariu mai mic de 1.500 de lei, 27 sunt plătiţi lunar cu sume nete cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei, cei mai mulţi, peste o sută, având salarii cuprinse între 2.000 şi 3.000 de lei. Salarii mai mari de 3.000 de lei au 23 de directori din judeţ.


Viaţă de profesor la 900 de lei



Cristian Demian, directorul Şcolii Gimnaziale din Tihău, comuna Surduc, este „fericitul“ posesor al unuia dintre cele mai mici salarii din acest top. El a primit în luna aprilie 1.311 lei. Asta după patru ani de facultate şi după încă şase ani de vechime în muncă. El spune că tocmai din cauza salariului foarte mic, învăţământul nu l-a prea atras niciodată, cu atât mai puţin acum când, prin reducerea cu 25 la sută anunţată de Guvern, va mai rămâne cu doar 900 de lei. „Cu toate că nu-mi convine, voi rămâne totuşi în învăţământ, pentru că nu am altă variantă“, mai spune Demian.


Cel mai mare salariu: 3.735 de lei


Cel mai mare salariu din învăţământul sălăjean l-a încasat în aprilie profesorul Vasile Groza, directorul Grupului Şcolar Agricol „Ioan Ossian“ din Şimleu Silvaniei, care apare în datele Inspectoratului cu un venit net în această lună de 3.735 de lei. Groza, profesor de biologie în vârstă de 61 de ani, spune că a ajuns la acest salariu după 40 de ani de muncă la catedră. În privinţa reducerii salariului, care îi va tăia din venit nu mai puţin de 900 de lei, profesorul de la Şimleu spune că n-ar avea nimic împotrivă, „numai să ieşim din impas, din criză“.


Vasile Groza recunoaşte că pentru un profesor cu vechimea şi salariul său reducerea salariului nu are un impact atât de dramatic ca în cazul colegilor săi mai tineri. „Până la vârsta mea am reuşit să-mi rezolv o mare parte din probleme, pe când cei tineri acum au mai mare nevoie de bani“, explică el.


Adjunctul, cel mai bine plătit


La Inspectoratul Şcolar, cel mai mare salariu îl are inspectorul şcolar general adjunct Szabo Stefan, cu 3.666 de lei încasaţi în luna aprilie. Şeful Inspectoratului, Ioan Abrudan, a avut în aceeaşi lună un salariu de 3.345 de lei, iar celălalt adjunct, Mirel Matyas, 2.302 lei. La inspectori şi la inspectori de specialitate, salariile au oscilat în luna aprilie de la 757 de lei (pentru jumătate de normă) la 3.212 lei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite