Direcţia de Asistenţă Socială Sălaj a intrat la apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de dosare, aparatura, parchetul şi mobilierul din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj au fost deteriorate ori chiar distruse de apă. Foarte multe din ele nu mai pot fi recuperate. Activitatea a fost paralizată timp de două zile.

În urma inundaţiilor de luni seara, apa şi mâlul au cuprins parterul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, afectând grav arhiva.

"Aproximativ 3.000 de dosare, din cele 18.200 ale persoanelor adulte cu dizabilităţi, au fost distruse în totalitate, iar parţial aproape 1.000 de dosare de plăţi. Avem 25 de calculatoare afectate, pe care le-am curăţat şi rămâne de văzut dacă le vom putea reutiliza. Au mai fost afectate mobilierul şi magazia cu materialele consumabile, tonere, imprimante, cupoane, bilete şi altele”, a declarat, astăzi, pentru „Adevărul de Seară“,  directorul adjunct DGASPC Sălaj, Alexandru Başa.


25 calculatoare puse la uscat


În curtea interioară, mâlul adus de ape este de 25 de centimetri. Apa şi mâlul au cuprins şi parterul instituţiei, ajungând la jumătate de metru. Personalul instituţiei a muncit după inundaţiile de luni până la ora 2.00, iar marţi, până la ora 17.00, pentru a îndepărta pagubele şi a mai remedia ce se mai putea. Cele câteva mii de dosare ude ale beneficiarilor au fost scoase din arhivă şi puse la uscat. Ele vor trebui refăcute în integralitate.


În ce priveşte baza de date stocată în calculatoare, Başa afirmă că informaţiile ar putea fi salvate de pe hard disk-uri. Informaticienii le-au curăţat şi aşteaptă să se usuce pentru a vedea dacă pot fi recuperate. La pagube irecuperabile se înscriu şi cei 200 de metri pătraţi de parchet stratificat, care s-a umflat de la apă, iar acum trebuie scos.

O comisie de evaluare formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Sălaj va evalua în detaliu a pagubelor.

Activitate paralizată

Ieri şi astăzi, activitatea cu publicul s-a desfăşurat cu greutate. Din cauza acestei situaţii, Comisia de încadrare în grad de handicap nu s-a întrunit azi şi a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

Oamenii au stat azi la rând pentru a-şi depune documentele pentru evaluare în vederea încadrării în grad de handicap. Oprea Vasile, 65 de ani, din Zalnoc, suferă de scleroză multiplă - gradul II accentuat,  este greu deplasabil şi a venit la Zalău cu soţia, de 63 de ani, bolnavă şi ea de ciroză, pentru a-şi depune dosarul pentru evaluare. Pentru că nu are pe nimeni să-l transporte cu maşina la Zalău, a plătit 100 de lei unui consătean.


Livia Zârbo, de 54 de ani, şi-a însoţit mama în vârstă de 84 de ani, bolnavă de Parkinson, din Gâlgău pe Someş. A venit pentru a depune actele în vederea reîncadrării în grad de handicap. Nemulţumirea ei este că medicamentele folosite de mama ei au dispărut de pe piaţă, bătrâna fiind dependentă de ele pentru a o menţine „pe linia de plutire”.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite