Diana şi Mălina Mureşan: pictură la puterea a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diana este sora mai mare. Mai mare cu vreo cinci minute. În rest, între ea şi Mălina nu există aproape niciun fel de diferenţă. Pasiunea lor, pictura, le uneşte cel mai tare. Încă de mici, au descoperit amândouă că au aceeaşi pasiune – pictura, iar acum au reuşit să facă din asta o profesie, ambele fiind profesoare la Liceul de Artă Zalău.

Diana şi Mălina au început să picteze încă de la vârsta la care alţi copii învaţă primele litere ale alfabetului. La finalul clasei a VIII-a au avut şi primele lucrări expuse şi tot atunci s-au decis să facă din pictură o profesie. Au fost eleve amândouă la secţia de Arte Plastice a fostului Liceu Teoretic, iar aici, spune Mălina au învăţat „dragostea pentru culoare” de la regretatul artist Szabo Vilmos.


După liceu a urmat Universitatea de Arte Vizuale din Oradea, pe care au absolvit-o amândouă, iar apoi, tot împreună, s-au angajat la Liceul de
Au zeci de expoziţii la activ


Artă din Zalău. Operele lor au fost apreciate în zeci de expoziţii, atât în ţară, cât şi în străinătate, dar cele două gemene susţin că satisfacţia personală rămâne acum, câteodată, în subsidiar. „În afara propriilor noastre expoziţii, ne ocupăm şi de cele ale elevilor noştri. Şi ai o satisfacţie deosebită atunci când operele elevilor tăi se bucură de apreciere”.


Deşi mediul cultural din Zalău nu este tocmai prietenos cu artiştii, iar şcolile de artă se zbat să subziste în vremuri de austeritate, Diana şi Mălina spun că nu şi-ar dori să trăiască şi să creeze în alte parte. „E adevărat că în ţările occidentale arta este mai apreciată, se vinde mai bine, iar oamenii sunt mai deschişi la fenomenul cultural, în general. Dar nu am putea să plecăm din Zalău, pentru că simţim că doar aici e locul nostru”, opinează Diana.


Întrebări şi răspunsuri

Se poate trăi din pictură?

„Categoric nu. Dar pentru noi pictura e, în primul rând, o pasiune şi de aceea nici măcar nu ne-am propus să o vedem ca pe o sursă principală de venit. Până la urmă, artiştii  se mai pot ocupa şi de altceva în afară de artă, pentru a mai câştiga nişte bani în plus. Şi spun acest lucru pentru că ştiu că, de regulă, artiştii sunt oameni culţi, deschişi şi se pot adapta destul de uşor şi în alte domenii de activitate”.

Câte ore petreceţi în atelier?


„Noi lucrăm acasă, în timpul liber, cel mai mult în weekend-uri, aşa că e greu de spus cât ore alocăm în fiecare zi propriilor proiecte artistice. Dar, pe de altă parte, lucrăm şi cu copiii de la Liceul de Artă, pe care încercăm să-i iniţiem în tainele picturii. Aşa că, pictura ocupă câteva ore bune din programul nostru zilnic”.

Ce le place?

Pe lângă pictură, cele două surori spun că iubesc muzica bună. „Ne place să ascultăm Leonard Cohen înainte să intrăm în atelier, pentru că versurile lui ne inspiră”, explică Diana. Gemenele sunt pasionate şi de grădinărit şi spun că merg aproape săptămânal la ţară pentru a îngriji o grădină cu flori.

Ce nu le place?

Deşi, conform prejudecăţilor, viaţa artiştilor e una boemă şi care nu se ghidează după reguli bine „bătute în cuie”, cele două pictoriţe spun că lucrurile nu stau deloc aşa. Ba din contră, Diana şi Mălina se declară total împotriva lipsei de punctualitate şi a indivizilor iresponsabili şi care nu-şi respectă cuvântul dat.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite