Diana Torje, educatoarea de nota 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perfecţionistă din fire, Diana şi-a făcut un ţel în viaţă din a încerca să fie mereu cea mai bună. A reuşit anul acesta la titularizare, unde a fost singura din judeţ cu nota 10, şi reuşeşte, în general, în aproape tot ceea ce face.

La titularizare, Diana a candidat la specializarea educatoare, adică tocmai acolo unde candidaţii s-au plâns cel mai mult de dificultatea subiectelor. „Este adevărat, dublarea ponderii subiectului de metodică a pus probleme. De asemenea, şi faptul că s-a aflat destul de târziu de modificarea programei pentru examen – eu am aflat cu doar trei săptămâni înainte! – a făcut ca examenul să fie ceva mai dificil. Dar, cu toate astea, subiectul a fost accesibil şi putea fi făcut în patru ore”, explică ea.

Diana spune că s-a pregătit pentru examen doar două săptămâni: „Am venit din Târgu-Mureş în 17 iunie (unde profesează de doi ani ca educatoare suplinitoare), m-am odihnit o săptămână şi abia după aceea m-am apucat de învăţat. Ce-i drept, am învăţat două săptămâni de dimineaţa până seara”.

A intrat prima la Liceul Pedagogic

Tânăra educatoare este obişnuită cu succesul. A intrat în 1999 prima la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău – la profilul pedagogic şi spune că dirigintele ei din liceu, Emil Cosma, i-a însuflat dorinţa de a fi mereu prima. „Deviza lui în viaţă era să fii mereu primul. De aceea m-a şi pus şefa clasei în toţi cei patru ani de liceu şi de aceea şi în facultate am ajuns să dorm câte 12 ore pe săptămână pentru a avea mai mult timp la dispoziţie să pot munci mai mult ca să fiu prima”. După liceu, Diana a urmat Facultatea de Artă şi Design din Cluj Napoca şi un masterat în acelaşi domeniu.

Diana spune că şi-a ales cariera de dascăl din pasiune. „Nu am venit în acest domeniu pentru că nu aveam unde să merg. Am venit pentru că îmi place meseria, chiar dacă este prost plătită. Poate a contat şi faptul că şi mama mea este educatoare la o grădiniţă din Zalău”.

„Mi-am petrecut jumătate din viaţă la masa de desen”

Marea dragoste a Dianei este, însă, arta plastică. „Încă de când eram copil, puteam să desenez o zi întreagă fără oprire”, povesteşte ea. Şi la Liceul Pedagogic, absolvit în 2003, a ajuns tot datorită artei. „Chiar în acel an se desfiinţase clasa de arte plastice de la Mate- Fizică (actualul CNS), aşa că am dat admitere la Pedagogic”, punctează tânăra. La facultate a ales tot drumul artei, urmând cursurile Facultăţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, iar ulterior şi un master  de doi ani în grafică la aceeaşi facultate. Faptul că iubeşte arta o face să petreacă foarte mult timp desenând. „Mi-am petercut jumătate din viaţă la masa de desen”, mărturiseşte ea.

Chiar dacă nu a vândut, deocamdată, nicio lucrare, Diana munceşte în continuare cu pasiune la proiectele ei artistice  ei şi pregăteşte o nouă expoziţie personală.

Ce-i place

Diana spune că îi plac foarte mult copiii şi desenul, motiv pentru care îşi petrece foarte mult timp încurajându-i pe cei mici să se exprime prin artă. „La oameni, apreciez sinceritatea şi modestia şi încerc să mă păstrez şi eu în aceste limite”.

Ce nu-i place


„Nu-mi place politica. Mă uit foarte mult la ştiri, pentru că încerc să fiu o persoană informată, şi nu-mi place deloc ce văd, nu-mi place ce se întâmplă, nu-mi place cum e condusă ţara asta”, subliniază Diana. Nu-i plac nici minciuna şi aroganţa.


Întrebări şi răspunsuri


Ce vei alege, în viitor, între cariera de dascăl şi cea de artist?


Deocamdată, încerc să le îmbin pe amândouă. Dar cred că mai încolo îmi voi încerca norocul în artă. Poate în altă ţara. Franţa, spre exemplu.


Cum este văzută arta în România?


Oamenii de aici sunt destul de răi, de intoleranţi. Acesta este şi motivul pentru care mulţi tineri artişti merg afară şi au succes acolo.


Profil


Născută. 4 noiembrie 1983
Studii. Master în grafică
Familei. Are un frate mai mare


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite