Dezinteres sau neputinţă? Vezi ce primari din Sălaj nu sunt interesaţi de fondurile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Cartei Albe a absorbţiei fondurilor europene în Sălaj, făcută publică săptămâna aceasta de Instituţia Prefectului, 17 din cele 61 de primării din judeţ nu au niciun proiect depus pentru a primi finanţare europeană.

În timp ce mai multe primării din judeţ -  multe dintre ele primării mici, de comune - derulează proiecte cu fonduri europene în valoare de milioane de euro fiecare, 17 de administraţii publice locale nu au nici măcar depuse astfel de proiecte. Informaţia ne-a fost furnizată de Instituţia Prefectului, care a finalizat zilele acestea Carta Albă a absorbţiei fondurilor europene, ediţia iunie 2011.

Cele 17 de administraţii sunt, potrivit documentului, următoarele: Almaşu, Băbeni, Cizer, Cristolţ, Cuzăplac, Gâlgău, Ileanda, Ip, Lozna, Mirşid, Năpradea, Poiana Blenchii, Sălăţig, Sâg, Sânmihaiu Almaşului şi Surduc.

Primării codaşe şi la canalizare şi aducţiune de apă potabilă

O bună parte dintre acestea sunt comune care nu au, potrivit datelor primite de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj, nici alimentare cu apă, nici canalizare, deci ar fi avut toate motivele să facă proiecte. De altfel, în ceea ce priveşte canalizarea, doar zece comune din judeţ au demarat lucrările, finalizate fiind doar la Sărmăşag, Crasna şi Sâg.

„Nu ştiu de ce nu am depus niciun proiect prin fonduri europene. Probabil pentru că ne-am trezit prea târziu”, explică situaţia Dorel Vancea, primarul comunei Băbeni – una dintre cele 17 de pe lista „neagră” a absorbţiei fondurilor europene. El admite că de bani ar fi fost nevoie, întrucât comuna sa nu are nici apă, nici canalizare, iar din drumuri a reabilitat doar trei kilometri, cu fonduri de la bugetul local. „Avem acum depus un proiect prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (fonduri guvernamentale) pentru reabilitare a încă zece kilometri de drum”, spune edilul, care recunoaşte şi că a preferat să depună pentru o finanţare guvernamentală, „pentru că e mai uşor de obţinut decât din fonduri europene”.


Acesta pare să fie şi argumentul lucrătorilor din Primăria Năpradea pentru nedepunerea niciunui proiect pe fonduri europene. „Trebuie documentaţie mai multă şi sunt puţine firme de consultanţă şi proiectare care se pricep la fondurile europene”, ne-a explicat contabila primăriei.

Şi totuşi, se poate

Totuşi, în ciuda acestor dificultăţi insurmontabile pentru unii, 40 de primării comunale şi patru orăşeneşti au reuşit să obţină finanţări europene. Şi este vorba, chiar şi în cazul primăriilor mici de comune, de sume importante, de ordinul milioanelor de euro. „Secretul este să ştii ce ai de făcut pentru comuna ta şi să alegi bine firma de proiectare”, explică Isaia Maghiar, primarul comunei Bălan, care are semnate contracte de finanţare pentru proiecte în valoare de peste cinci milioane de euro.

Cifră: 8 este numărul primăriilor de comune din judeţ care au semnate sau depuse proiecte cu finanţare europenă în valoare de peste 4 milioane de euro.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite