Dezinteres: Elevilor din Sălaj nu vrea nimeni să le dea fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din Sălaj nu au primit până acum niciun măr
Elevii din Sălaj nu au primit până acum niciun măr

Deşi elevii ar fi trebuit să primească zilnic câte un măr încă din 1 noiembrie, în Sălaj programul „Fructe în şcoli” nu este funcţional nici astăzi .Consiliul Judeţean, care ar fi trebuit să aleagă un furnizor pentru acest program, este la a treia încercare de selecţie de oferte, după ce primele două au eşuat şi cauze birocratice, dar şi pentru că nu a depus nimeni oferte.

După mai bine de o lună de la începutul programului „Fructe în şcoli”, prin care fiecare elev ar fi trebuit să primească, începând cu 1 noiembrie, câte un măr pe zi, în Sălaj programul nu este nici acum funcţional. Consiliul Judeţean, care ar fi trebuit să aleagă un furnizor de fructe, dă vina ba pe legislaţie, care s-ar fi modificat în timpul procedurii de achiziţie şi ar fi zădărnicit eforturile lor de a organiza prima licitaţie, ba pe producători, care nu s-au arătat deloc interesaţi de cea de-a doua cerere de oferte. Acum este în curs de desfăşurare cea de-a treia procedură, deschiderea ofertelor, dacă vor fi, urmând să aibă loc luni, 13 decembrie. Prin urmare, cel mai optimist termen de la care copiii din Sălaj vor primi fructele finanţate de Uniunea Europeană este începutul anului viitor.

Prima procedură de achiziţie publică pentru acest program a fost demarată de Consiliul Judeţean în luna august, precizează purtătorul de cuvânt Laura Opriş, deci suficient de devreme pentru a putea fi finalizată în termen. În luna septembrie Guvernul a modificat hotărârea ce reglementează programul, ceea ce a dus la anularea primei proceduri.

Cea de-a doua încercare a stabilire a unui furnizor de mere pentru elevii din Sălaj a avut cam acelaşi rezultat, deşi din alte cauze. După cum susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean, pentru cea de-a doua licitaţie, demarată în 1 noiembrie, nu a fost depusă nicio ofertă în termenul anunţat. Aşa că, în 26 noiembrie, licitaţia a fost reluată din nou, termenul final pentru depunerea ofertelor din partea furnizorilor fiind luni, 13 decembrie.

Nu sunt mere

Furnizorii de mere nu par să se înghesuie nici la această a treia licitaţie. Iar motivul ni l-a oferit unul dintre cei mai mari producători din judeţ, Petru Stan, administratorul Fermei Pomicole Şamşud. El spune că, cel puţin în zona noastră, 2010 a fost un an foarte prost pentru livezile de meri şi niciun producător nu are pe stoc cantităţile de fructe necesare susţinerii acestui program.

În plus, potrivit cerinţelor formulate de Consiliul Judeţean, ofertantul trebuie să facă şi dovada că dispune de mijloacele necesare distribuţiei fructelor în şcoli. Distribuţia se face o dată pe săptămână, în toate şcolile care au elevi de clasele I-VIII.

Cifră: 456.734 de lei plus TVA este valoarea programului în Sălaj în acest an

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite