Proces fără sfârşit în cazul blocului explodat din Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai bine de trei ani de expertize şi procese, locatarii fostului bloc E 24, distrus în explozia din 14 septembrie 2007, au câştigat printr-o sentinţă a instanţei orădene. Şase angajaţi ai companiei au fost condamnaţi, iar despăgubirile dispuse de Judecătoria Oradea sunt de peste 7 milioane de euro. Sentinţa a fost, însă, atacată cu recurs.

Judecătoria Oradea i-a condamnat, ieri, pe şase angajaţi ai E-On din Zalău. Ionel Vâlcu, fostul director al Centrului Operaţional Sălaj, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, iar Ovidiu Şuteu, şeful de district, la cinci ani de detenţie. Alţi patru angajaţi ai E-on Zalău, Ioan Cojan, Silviu Nerţan, Marius Mihai Hidan şi Alexandru Cosma, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare.

Daune morale consistente

Judecătoria a mai dispus, ieri, plata unor despăgubiri materiale şi morale pentru locatarii celor 19 apartamente distruse în explozia cauzată de acumularea de gaze de la subsolul blocului E 24. Astfel, fiecare familie ar trebuie să primească, în funcţie de bunurile declarate că ar fi fost în apartament în momentul exploziei, sume cuprinse între 150.000 de lei şi 230.000 de lei, totalizând, pe bloc, aproape un milion de euro. Cea mai consistenţă parte a despăgubirilor sunt însă daunele morale. Instanţa prevede ca fiecare din cele 35 de persoane adulte din bloc să primească 100 de euro pe zi, ca daune morale, din momentul producerii exploziei şi până la plata despăgubirilor. Până în acest moment, o astfel de persoană ar trebui să primească aproximativ 110.000 de euro (3.850.000 de euro în total). Cei 30 de copii din bloc vor primi câte 50 de euro pe zi (aproximativ 55.000 de euro până în acest moment), cumulând încă 1.650.000 de euro. Tot ca daune morale, cele două familii, Satmari şi Sălăjan, care şi-au pierdut fiecare câte un copil în explozie, precum şi locatarii care au fost răniţi în acea zi fatidică, sunt în drept la despăgubiri ce totalizează 695.000 de euro. Locatarilor mai trebuie să le fie plătite, din urmă, cheltuielile cu chiria din această perioadă, precum şi cheltuielile de judecată. În total, aproximativ 7 milioane de lei.

Plata şi la Primărie

Judecătoria Oradea a mai dispus plata către Primăria Zalău a sumelor cheltuite de aceasta cu evacuarea zonei afectate de explozie, precum şi achitarea către spitalele care i-au tratat pe răniţi a cheltuielilor aferente, plus o sumă către Serviciul Judeţean de Ambulanţă.
La plata tuturor acestor despăgubiri sunt obligaţi cei şase angajaţi ai E-On Gaz din Zalău, găsiţi vinovaţi de instanţă, împreună cu compania. În sentinţă se arată că o parte din despăgubiri, mai exact 500.000 de euro, o va plăti o firmă de asigurare, pentru diferenţă fiind pus sechestru asigurator pe bunurile mobile şi imobile ale celor şase.

Au făcut recurs


Locatarii nu se vor putea bucura, însă, prea curând, de despăgubirile stabilite de instanţă. Avocatul E-On Gaz, Eugen Iordăchescu, a înaintat recurs în această dimineaţă. „Hotărârea nu este nici legală, nici temeinică. Despăgubirile morale sunt stabilite în mod nejustificat”, apreciază acesta. Şi Mircea Popovici, avocatul foştilor şefi de la E-On Gaz din Zalău, condamnaţi la închisoare cu executare, a făcut recurs. „Clienţii mei nu sunt vinovaţi că E-On nu a schimbat conducta care a produs această nenorocire”, explică avocatul, precizând că expertiza realizată în acest caz arată cât se poate de clar că explozia nu ar fi avut loc dacă E-On ar fi schimbat conducta.

Speră într-un final bun

De cealaltă parte, locatarii aşteaptă resemnaţi o decizie finală. „Ne bucurăm foarte mult că după trei ani foarte grei am reuşit să obţinem această hotărâre. Sperăm să se termine totul cât mai repede. Şi bine“, spune Aurora Satmari, care şi-a pierdut în explozie nu numai apartamentul, ci şi pe fiica sa, Diana, în vârstă de numai 14 ani.

Şi Dumitru Sălăjan speră într-un rezultat bun, chiar dacă banii promişi nu îi vor aduce pe băiatul său, Paul, mort în explozie la doar 20 de ani. „Sperăm că adevărul va învinge. Dacă nu, mergem până la CEDO pentru a ne face dreptate”, declară el.


Doi tineri morţi, blocul distrus


O explozie puternică s-a produs în 14 septembrie 2007, în blocul E24 din cartierul Dumbrava din Zalău, din cauza unei fisuri în conducta de gaz şi a acumulării de gaze în subsol. În urma deflagraţiei, doi tineri au murit, iar 19 familii au rămas fără locuinţe, blocul fiind distrus complet.

Citeşte şi E-On Gaz e obligată să plătească peste 7 milioane de euro despăgubiri pentru locatarii blocului din Zalău distrus în explozia de acum trei ani

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite