Descoperire: Fiscul a găsit 1.300 de sălăjeni care n-au plătit niciodată la Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.300 de sălăjeni primesc zilele acestea notificări pentru că nu şi-au declarat niciodată veniturile realizate din activităţi independente. Persoanele în cauză vor trebui să plătească din urmă contribuţiile restante, suma minimă în cazul uneia care a realizat venituri la nivelul salariului minim pe economie fiind de 4.000 de lei.

Peste 1.300 de sălăjeni au primit zilele acestea sau urmează să primească în curând notificări din partea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), prin care sunt înştiinţaţi că sunt datori la fondul de asigurări de sănătate. „Am primit de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice o adresă prin care ni s-a comunicat că aceste persoane realizează venituri din activităţi independente, fără să fi plătit niciodată contribuţiile la noi“, spune Claudiu Bârsan, preşedintele CJAS Sălaj. Este vorba despre veniturile realizate de avocaţi, notari, traducători şi de reprezentanţii celorlalte profesii liberale. Aici intră veniturile persoanelor fizice autorizate, ale asociaţiilor familiale, ale persoanelor plătite pe drepturi de autor şi altor contribuabili care trebuie să-şi plătească ei, direct, taxele la fondul de sănătate.


Contribuţii plătite retroactiv


Chiar dacă semnalul de alarmă a fost dat de apariţia Ordonanţei 58/2010, Bârsan susţine că, exceptând persoanele care realizează venituri din drepturi de autor, toate celelalte categorii sunt obligate să plătească aceste contribuţii din momentul în care au început să realizeze venituri, ceea ce pentru mulţi înseamnă ani de zile.
Cu alte cuvinte, cei 1.300 de sălăjeni vor trebui să-şi plătească şi din urmă contribuţiile la sănătate. „Noi îi chemăm şi le verificăm calitatea de asigurat pe ultimii cinci ani. Dacă în perioada aceasta au realizat venituri, vor trebui să plătească din urmă contribuţiile aferente“, explică Bârsan. O persoană care a realizat în această perioadă un venit la nivelul salariului minim pe economie datorează Casei de Asigurări de Sănătate 1.980 de lei, la care se adaugă încă aproximativ 2.000 de lei penalităţi de întârziere.


Cei care nu plătesc nu vor beneficia de serviciile medicale



Cei care, în intervalul de cinci ani, au avut perioade în care n-au produs venituri vor trebui să plătească şi pentru această durată de timp, dar în limita a şase luni, mai spun reprezentanţii CJAS. Fără plata retroactivă a acestor contribuţii, persoanele în cauză sunt considerate neasigurate şi nu pot beneficia de niciun serviciu medical gratuit. Nici măcar de o consultaţie la medicul de familie.



Datorii de peste două milioane de lei


La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate îşi plătesc contribuţiile direct peste 15.000 de sălăjeni. 1.700 dintre ei au, însă, restanţe, care totalizau la sfârşitul lunii iulie peste două milioane de lei, adică o restanţă medie de peste 1.000 de lei pe persoană. În cazul a peste 1.300 dintre aceşti datornici, CJAS a început deja procedurile de recuperare, în special somaţii şi popriri pe salarii sau pensii.

Cifră: Caludiu Bârsan susţine că firmele, instituţiile şi persoanele fizice din Sălaj datorează la fondul de sănătate peste 10 milioane de lei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite