Denisa Florina Petruş se pregăteşte să devină actriţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denisa vrea să devină actriţă. Până atunci, însă, recită poezii la o mare parte din evenimentele culturale organizate în Zalău.

Membră a trupei de teatru a Bibliotecii Judeţene Sălaj, Denisa şi-a ales drumul în viaţă: vrea să devină actriţă. În acest scop, ia lecţii, periodic, cu Dan Rădulescu, actor la Teatrul Naţional din Târgu Mureş. Spune că şi-a descoperit vocaţia de foarte mică. Încă din clasa a treia a jucat în diferite spectacole de teatru şi i-a plăcut atât de mult încât şi-a dorit să continue. Talentul i-a fost confirmat, la acel moment, de profesoara ei, Elena Meleg, despre care spune că îi este mentor, chiar şi acum.

În fiecare an, organizatorii evenimentului cultural româno-maghiar „Primăvara poeziei” o solicită pe Denisa să recite versurile poeţilor maghiari, traduse în limba română.

Nu vrea să fie vedetă, ci model pentru alţii

„Mă pregătesc serios pentru actorie. Contrar aparenţelor, nu vreau să devin o vedetă, ci un model pentru alţii, aşa cum şi alţii au fost pentru mine. Prin asta, îmi doresc să pot ajuta oamenii care se află la cumpăna vieţii, care au dileme. Consider că printr-un sfat, o vorbă bună sau un rol aş putea ajuta oamenii mai mult decât dacă le-aş oferi bani, de exemplu”, spune Denisa.
Ea este inspirată în interpretarea rolurilor de întâmplările din viaţa de zi cu zi, de oamenii pe care-i îndrăgeşte şi, de ce nu, de poveştile romantice pe care le-a trăit. Acestea o ajută să pună suflet atunci când recită, o determină să trăiască poezia.

Scrie poezie

Pentru că este implicată atât de adânc în lumea poeziei, nu se putea să nu fie tentată să scrie ea însăşi. Spune că scrie pentru că trăieşte. Nu a simţit nevoia să publice, deoarece nu a ţinut neapărat ca alţii să-i cunoască sufletul în felul acesta. „Unele momente de tristeţe şi melancolie, visurile pe care le-aş vrea transformate în realitate, neputinţa de a trece peste un moment sau de a trăi un moment, toate acestea mă împing să scriu”, precizează adolescenta.

Denisa Florina Petruş participă, de asemenea, în fiecare an, la olimpiada de Limba şi literatura română, de unde se întoarce constant cu premii şi menţiuni.

Ce-i place:

Spune că iubeşte caii, deoarece vede în ei putere, voinţă, dar şi sensibilitate. „Simt aşa o dragoste pentru ei... dacă nu voi deveni actriţă, din cine ştie ce motiv, îmi voi face o fermă de cai. Când eram mică, bunicul se ducea cu caii, atunci când era deprimat, şi mă lua cu el. Mă punea în căruţă, iar eu îl priveam cum stătea dus pe gânduri. Vorbea cu ei şi le spunea ofurile. Trecea peste toate necazurile cu ajutorul lor. Caii impun respect. Când îi văd, îmi aduc aminte de bunicul meu“, povesteşte Denisa. Îi place alpinismul, despre care spune că te ajută să-ţi învingi orice temere sau fobie. Agreează oamenii simpli, modeşti.

Ce nu-i place:

Modestă din fire, spune că nu-i place să fie lăudată, mai ales în public. Nu-i plac oamenii ipocriţi şi o deranjează atunci când este luată pe ocolite, preferând să i se spună orice, direct în faţă. „Urăsc laşitatea, poate şi pentru faptul că eu sunt Berbec şi merg, de obicei, până-n pânzele albe“, spune Denisa. Nu-i plac oamenii trufaşi.

Întrebare şi răspuns:

Foarte mulţi tineri de vârsta ta îşi doresc să plece din ţară. Tu ce ai face?

D.F.P.: Pe de-o parte, da, aş pleca, ţinând cont de diferenţa dintre condiţiile de aici şi din alte ţări şi de partea financiară. Dar, pe de altă parte, trebuie să ţinem cont că suntem până la urmă români şi mama, patria noastră, e totuşi România. Ceea ce ar trebui să facem ar fi să luptăm cu toţii şi să încercăm să realizăm noi înşine ceea ce nu avem.

Profil:

Născută. 8 aprilie 1993, Bocşa, Sălaj
Studii. Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Silvania
Familie. Are o soră mai mică

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite