Definitiv: Castelul din Jibou, evaluat la 1,5 milioane de euro, restituit nepoatei lui Wesselenyi. Pentru teren va primi despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul Wesselenyi din Jibou va fi restituit în natură urmaşei baronului, Eva Ianicicău, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Cluj. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea moştenitoarei de a i se restitui în natură şi terenul ocupat acum de Grădina Botanică.

După trei ani de procese, statutul juridic al domeniului Wesselenyi de la Jibou este, în sfârşit, clarificat. Eva Ianicicău, moştenitoarea averii baronului Wesselenyi Miklos, primeşte în natură castelul şi câteva dintre dependinţele acestuia, plus terenul aferent construcţiei, în timp ce o suprafaţă de aproximativ nouă hectare de teren, pe care s-a edificat  din 1968 încoace Centrul de Cercetări Biologice şi Grădina Botanică „Vasile Fati”, rămâne în proprietatea statului, Eva Ianicicău urmând să primească despăgubiri în acest sens.

Proces început în 1997


„Telenovela” castelului a început în 1997 când, în baza Legii 112/1995, Eva Ianicicău a primit pentru proprietatea din Jibou despăgubiri de 230 de milioane de lei (vechi), la acea vreme valoarea maximă care se putea acorda în baza legii respective. După apariţia Legii 10/2001, moştenitoarea a solicitat restituirea în natură a întregii proprietăţi. Cele două instituţii care împărţeau la acea vreme administrarea proprietăţii – Primăria oraşului Jibou şi Centrul de Cercetări Biologice – au decis, printr-o hotărâre internă, să retrocedeze în natură castelul, dependinţele şi terenul aferent construcţiilor respective, nu şi restul terenului, în suprafaţă de aproximativ nouă hectare, pe care se află Grădina Botanică.

Un alt proces în 2007


Nemulţumită de soluţia propusă, Eva Ianicicău a deschis în 2007 o acţiune la Tribunalul Sălaj prin care solicită restituirea în natură a întregii proprietăţi, acţiune respinsă de instanţa sălăjeană. A urmat apelul la Curtea de Apel Cluj, care, în 5 februarie 2010, a dispus, potrivit avocatului Nelu Lucaciu, care a reprezentat Centrul de Cercetări Biologice în proces, „acordarea de măsuri recuperatorii în echivalent, în condiţiile titlului VII din Legea 247/2005” (despăgubiri de la stat în titluri de valoare). Eva Ianicicău a fost nemulţumită şi de decizia instanţei clujene şi a atacat-o la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Prin decizia din 15 decembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul, ceea ce înseamnă ca hotărârea Curţii de Apel Cluj a rămas irevocabilă”, a explicat avocatul Nelu Lucaciu.

Punerea în posesie cu castelul şi dependinţele, plus plata despăgubirilor pentru teren, se va face numai după ce Eva Ianicicău va restituie suma primită ca despăgubiri în 1997, plus indicele de inflaţie.

Disputa va continua la CEDO


Avocatul Paul Fekete, care a reprezentat-o în proces pe Eva Ianicicău, spune că soluţia dată de instanţă o nemulţumeşte pe clienta sa şi anunţă că va continua lupta la CEDO. „În ţară nu mai avem nicio şansă, pentru că decizia este definitivă şi irevocabilă. Însă ne vom lupta cu Statul Român la CEDO”, susţine avocatul. El explică principalul motiv pentru care decizia instanţei îi nemulţumeşte: despăgubirile pentru teren, estimate de el la 1,5 milioane de lei, ar fi plătite de stat în aproximativ 90 de ani. „Dacă s-ar fi dat într-un timp mai rezonabil, acceptam. Dar în actualele condiţii şi termene, trebuie să mergem cu lupta mai departe”.

În privinţa punerii în posesie a clientei sale cu castelul (în baza hotărârilor interne ale Primăriei şi ale Centrului de Cercetări Biologice), Fekete spune că se va face imediat ce dosarul va ajunge de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie înapoi la Tribunalul Sălaj. „Deocamdată, din câte ştiu eu, este la Bucureşti. După ce se întoarce la Zalău vom prelua castelul“, a explicat el.

Castelul din Jibou este cea mai mare clădire în stil baroc din Transilvania şi a fost construit de baronul Wesselenyi Miklos în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. În prezent, în unele încăperi ale castelului funcţionează Clubul copiilor din Jibou."După ce vom fi puşi în posesie, vom cere chirie. Primăria credă că o să renunţe la spaţiul respectiv când va trebui să plătească 6.000 de lei pe lună chirie pentru Clubul Copiilor", estimează Fekete.

Preţul castelului: 1,5 milioane de euro


Avocatul Paul Fekete spune că, din discuţiile avute cu clienta sa, aceasta nu ar fi dispusă să invesetască în castel după preluarea lui. „Vânzarea lui ar fi opţiunea cea mai bună. Un preţ rezonabil la care ne-am gândit ar fi 1,5 milioane de euro. Când trăia domnul Fati (fostul director al Grădinii Botanice – n.r.) chiar începusem să purtăm discuţii pentru cumpărarea lui de către Ministerul Educaţiei“, a spus Fekete.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite