De unde vin banii în Sălaj. Topul ţărilor lumii după capitalul investit în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gibraltarul a fost până anul trecut un veritabil paradis fiscal
Gibraltarul a fost până anul trecut un veritabil paradis fiscal

Ţări din Europa, America, Asia şi chiar Africa sunt reprezentate în Sălaj prin firme înregistrate acolo şi care au investit în afaceri în judeţul nostru.

Potrivit unui clasament realizat de Camera de Comerţ şi Industrie pe baza datelor existente la Oficiului Registrului Comerţului, topul zonelor lumii din care au venit, cu titlul de aport de capital, cei mai mulţi bani în Sălaj este condus autoritar de Gibraltar, un petic de pământ care nici măcar nu este o ţară, ci un teritoriu britanic situat în sudul Spaniei, mărginind strâmtoarea cu acelaşi nume, care desparte Europa de Africa. De acolo au venit bani în şase firme, valoarea capitalului investit ridicându-se la 228.758.310 lei. Explicaţia acestui aflux important de capital dinspre teritoriul britanic este faptul că, până la 1 ianuarie 2011 (dată până la care s-au şi făcut, de altfel, investiţiile), Gibraltarul a fost un veritabil paradis fiscal, unde firmele offshore nu trebuiau să plătească impozite şi taxe.

Locul doi este adjudecat de Elveţia, de unde au venit 94.358.598 de lei pentru 34 de firme. Pe trei este un alt paradis fiscal, Cipru, unde sunt înregistrate firme care au jonglat în afaceri cu piloni importanţi ai economiei judeţului. Valoarea aportului de capital venit dinspre Cipru a ajuns la 37.493.950 de lei, repartizat la 19 societăţi.

Locul patru este ocupat de Portugalia, de unde s-au investit în Sălaj 37.805.588 de lei (în 19 firme), iar pe cinci este Italia, cu 30.456.554 de lei (552 de firme).

Urmează Marea Britanie, Belgia, China, Franţa, Germania, Ungaria, SUA, Spania, Austria, Olanda, dar şi ţări mai exotice precum Uganda (Africa), Irak sau Iordania.

În total, în Sălaj sunt înmatriculaţi 1.934 de agenţi economici cu capital social străin, cei mai mulţi având finanţatori din Italia (552 de firme), Ungaria (327) şi Germania (240).


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite