De opt luni, profesorii din Zalău îşi dau pe navetă o treime din salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Zalău nu mai are fonduri pentru plata transportului celor 56 de profesori care fac naveta la şcolile din oraş.Ultima lună în care Primăria Zalău a decontat cheltuielile de transport a fost iunie 2010.

Cei peste 50 de profesori care fac naveta din diferite zone ale judeţului la şcolile din Zalău nu şi-au primit banii pentru transport din luna iunie. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, spune că instituţia a decontat până în iunie aproximativ 6.200 de lei pe lună, însă plata navetei a fost oprit[ din lipsă de fonduri. „În 2010, sumele pentru plata cheltuielilor de transport erau asigurate, conform legii nr. 84/1995, din cotele defalcate din TVA, care au fost cuprinse în bugetul aprobat în martie şi care au asigurat fonduri pentru aceste cheltuieli în anul şcolar 2009 – 2010. Pentru anul şcolar următor nu au fost alocate sume de la bugetul de stat“, explică purtătorul de cuvânt.
În aceste condiţii, profesorii care au post la Zalău, dar care locuiesc în altă localitate au fost nevoiţi să scoată din buzunar banii de navetă. Este şi cazul Adrianei, care vine în fiecare zi de la Bobota la Zalău pentru a-i învăţa geografie pe elevii Grupului Şcolar „Mihai Viteazul“. „Luna trecută, spre exemplu, am luat un salariu de 820 de lei, din care 200 i-am dat pe abonamentul pentru transport“, spune profesoara, care se numără printre profesorii cu salarii mai mari, având în vedere că are deja zece ani de vechime în învăţământ.
Sindicaliştii ameninţă cu procese
Liderul sindical Eusebiu Lehene, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj, spune că decontarea navetei nu este o favoare făcută de primării dascălilor, ci o obligaţie legală şi avertizează că vor urma procese pentru recuperarea acestor bani. „Avem deja un precedent, un proces câştigat împotriva Primăriei Meseşenii de Jos“, spune Lehene.
Între timp, la presiunea sindicatelor, Ministerul Educaţiei a reglementat problema decontării navetei şi în noua Lege a Educaţiei, care nu prevedea în mod explicit obligativitatea primăriilor în acest sens. Printr-o instrucţiune publicată zilele acestea în Monitorul Oficial, Ministerul reinstituie obligaţia primăriilor de a suporta costurile cu naveta cadrelor didactice.

Cifră:
56 de profesori fac zilnic naveta la şcolile din Zalău

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite