De ce a ajuns la Zalău mâncarea un lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu făcut de firma de consultanţă strategică AT Kearney plasează Zalăul în topul oraşelor cu cea mai scumpă mâncareAnaliştii economici pun această situaţie pe seama faptului că magazinele din oraş se aprovizionează cu marfă din Bucureşti, dar şi că nu există o concurenţă reală pe piaţa alimentelor.

Studiul face o analiză a cheltuielilor cu traiul zilnic în şapte oraşe din România: Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Zalău. Iar concluzia acestei analize este că în Zalău şi în Călăraşi se mănâncă cel mai scump, în condiţiile în care aici sunt şi cele mai mici venituri.

Potrivit celor de la AT Kearney, mâncarea este mai scumpă la Zalău faţă de Bucureşti cu aproximativ 7 la sută, în timp ce salariile sunt abia la jumătatea celor din capitală (aproximativ 1.000 de lei câştigă, net, un zălăuan, în timp ce un locuitor al capitalei are un venit mediu net de peste 2.000 de lei). Explicaţia lor, susţinută şi de analiştii economici din Zalău, este lipsa unei concurenţe reale pe piaţa produselor alimentare, tradusă prin numărul foarte mic de hipermarket-uri şi magazine tip discount.

Analistul economic Emanoil Gârdan susţine că aici s-a ajuns şi pentru că „toată marfa din magazinele din Zalău se aduce de la Bucureşti. Automat, sunt 1.100 de kilometri de transport al căror cost se răsfrânge asupra produsului finit. În plus, pentru că nu au bani foarte mulţi şi pentru că nici nu există o piaţă foarte mare de desfacere, mărfurile din Bucureşti sunt aduse cu maşini mici, ceea ce creşte costul cu transportul raportat la unitatea de produs”. Gârdan spune că dependenţa alimentară a Zalăului de depozitele din Bucureşti este cauzată şi de starea proastă a agriculturii, dar mai ales de lipsa unor depozite.

Şi consilierul pe probleme economice al primului ministru, Andreea Paul Vass, admite existenţa preţurilor mai mari la alimente în Zalău, pe care o pune strict pe seama lipsei concurenţei. „Acest studiu ar trebui să tragă un semnal de alarmă asupra decidenţilor locali, care trebuie să ia măsuri pentru stimularea concurenţei. Pentru că este cert că, în Zalău, concurenţa nu este la fel de ascuţită ca în celelalte oraşe studiate, iar şi cea care este nu sunt sigură că este autentică”, punctează economistul.

Problema preţului mare al alimentelor din Zalău, mai ales raportat la salarii, este cu atât mai gravă cu cât, conform aceluiaşi studiu, ne cheltuim pe mâncare cea mai mare parte din venituri. Potrivit AT Kearney, nu mai puţin de 35 la sută din salariu ni se duce pe mâncare, următoarea cheltuială fiind cea cu utilităţile, pentru care se dau 17 procente.
 

Scump de tot

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cele mai ieftine roşii s epot cumpăra din Bucureşti cu 1,5 lei, în timp ce la Zalău nu se găsesc roşii cu mai puţin de 2,5 lei kilogramul. Diferenţe mari în preţurile minimale sunt şi la fructe, la pere, spre exemplu, care pot fi cumpărate din capitală şi cu 4 lei, iar la Zalău cu minimum 6 lei kilogramul. Şi telemeaua este de două ori mai scumpă la Zalău decât în Bucureşti – 12 lei pe kilogram preţ minim în capitală, faţă de 20 de lei în Zalău.

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite