De-a alba-neagra cu clasa pregătitoare: se amână sau nu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mobilierul pentru clasa pregătitoare a sosit în majoritatea şcolilor din judeţ
Mobilierul pentru clasa pregătitoare a sosit în majoritatea şcolilor din judeţ

O propunere legislativă de amânare cu un an a clasei pregătitoare, adoptată tacit de Camera Deputaţilor, adaugă şi mai multă incertitudine la ceea ce era şi până acum un subiect extrem de neclar pentru toată lumea: clasa pregătitoare.

Începutul de an şcolar stă şi anul acesta sub semnul controverselor şi al incertitudinii. După ce bâjbâielile legate de pregătirea şcolilor pentru primirea elevilor din clasele pregătitoare au determinat amânarea cu o săptămână a începerii şcolii, presa centrală vine acum cu o nouă „bombă”: Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul de lege prin care Mircia Giurgiu, Petru Movilă şi Tudor Ciuhodaru cereau amânarea aplicării măsurii introducerii clasei pregătitoare în acest an şcolar. Senatul este, însă, camera decizională pentru acest act normativ.


Inspectorul şcolar general Gheorghe Bancea a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că nu a fost informat cu privire la o eventuală amânare a aplicării acestei măsuri şi că, în Sălaj, continuă pregătirile pentru începerea anului şcolar cu clasa pregătitoare în funcţiune.  Potrivit acestuia, 127 de învăţători au participat deja la un stagiu de pregătire pentru a se familiariza cu programa specifică acestei clase.


Între timp, a sosit şi mobilierul special prevăzut pentru aceste clase, doar zece şcoli, toate din mediul rural, aşteptând abia pentru zilele următoare sosirea lui. Mobilierul costă în seturi formate din scăunele şi mese cu înălţime reglabilă, ce vor putea fi ajustate în funcţie de înălţimea fiecărui copil şi care vor putea fi folosite, prin urmare, şi în anii următori. Clasele au fost dotate, de asemenea, cu rafturi, unde micuţii îşi vor putea depozita rechizitele de care au nevoie la şcoală.


Şcolile au fost nevoite să facă, din mers, şi alte modificări. Spre exemplu, la Şcoala „Mihai Eminescu”, în băi au fost improvizate un soi de podiumuri, amplasat în faţa scaunelor WC, a pişoarelor şi a chiuvetelor, care să le permită mai micuţilor şcolari să folosească băile.


Reamintim că la nivelul judeţului au fost înscrişi în clasa pregătitoare peste 1.600 de copii. Ei vor fi cuprinşi în 114 clase, dintre care doar 73 sunt independente, în cele 41 de cazuri fiind vorba despre clase simultane, în care elevii de la pregătitoare vor împărţi clasele şi orele cu colegii mai mari, fie cu cei din clasa I, fie cu cei din a II-a, în funcţie de decizia fiecărei şcoli în parte.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite