David Eşanu, micul „da Vinci“ din Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

David este un copil de 13 ani, elev în clasa a VIII-a la Liceul de Artă „Ioan Sima”, foarte pasionat de pictură. Familia îi spune „micul da Vinci” în special datorită talentului său, dar şi pentru că, la 10 ani, a realizat o frumoasă reproducere după celebra Mona Lisa.

Micul pictor şi-a evidenţiat calităţile artistice încă de când mergea la grădiniţă. „De mic pictam pentru că îmi plăcea foarte mult, fără să mă gândesc serios la un viitor ca artist. Mama îmi agăţa picturile pe pereţi şi îi chema pe toţi ai mei, bunici, mătuşi şi unchi, să vadă expoziţia. Şi pentru ca lucrurile să fie ca la carte, pe uşa de intrare era postat programul de vizită şi preţul de intrare”, îşi aminteşte micul pictor.

A reprodus picturi celebre

După ce a terminat clasa a IV-a, a plecat cu mama la Bucureşti. Timp de un an şi jumătate a participat la cursuri de pictură în cadrul Palatul Copiilor. „Profesorul meu, Claudiu Benone Pepide, m-a introdus în lumea artei. Ne întâlneam la club de trei ori pe săptămână. Întotdeauna stăteam la cursuri până la sfârşit, pentru că îmi plăceau foarte tare. Învăţam despre pictori celebri şi făceam reproduceri după operele lor”, susţine David. Tot atunci a făcut cunoştinţă cu opera lui Da Vinci, celebrul pictor devenind modelul său.

A continuat să picteze la Zalău, urmând cursuri suplimentare la Liceul de Artă „Ioan Sima”. Treptat a învăţat tehnici şi metode de pictură. Pe viitor, vrea să urmeze o facultate în domeniul artelor plastice, la Cluj-Napoca. 

A participat la numeroase concursuri locale, naţionale şi chiar internaţionale, unde a obţinut premii frumoase. Numai anul acesta a participat la cel puţin 10 concursuri şi expoziţii de pictură.

Pasionat de ştiinţă

Pe lângă pictură, David este pasionat de ştiinţă. „Sunt deschis la orice. Anul acesta am obţinut premiul I la Festivalul Ştiinţei Pământului, etapa judeţeană, şi m-am calificat pentru faza naţională. Tot la această fază, am participat recent la un concurs de proiecte pentru mediu. Îmi place, de asemenea, aeromodelismul, dar e cam scump, şi fac doar diferite activităţi legate de acest hobby. Fac sport, informatică şi îmi plac foarte mult fizica şi electronica“, se destăinuie micul artist.

Se implică în fiecare proiect care i se pare lui interesant şi se străduieşte  să iasă cât mai bine, chiar dacă, uneori, ajunge seara acasă extenuat.
O altă pasiune a sa este fotografia. Pentru a-şi procura un aparat foto şi-a pus în vânzare, pe internet, maşina cu telecomandă.

David îşi doreşte foarte mult o expoziţie persoanală, la Galeriile de Artă „Ioan Sima“ din Zalău, iar apoi la Cluj-Napoca, oraşul său de suflet. Acum lucrează la un site personal unde să-şi expună fotografiile şi opiniile.

Ce-i place

„Să ies în aer liber cu prietenii. Trebuie să recunosc că îmi place internetul, sunt un pic dependent de el. De când eram mic mi-a plăcut. La Bucureşti am făcut munci voluntare.  Îmi place să-i ajut pe oamenii.”

Ce nu-i place

„Nu-mi place sculptura. Nu-mi plac oamenii cu fiţe, cei care sunt buni de vorbă, care sunt invidioşi pe talentul altora, dar care nu ştiu să facă nimic. Nu-mi plac oamenii cu două feţe şi nici să-mi spună cineva ce să fac.”

Întrebări şi răspunsuri

Unde ţi-ai propus să locuieşti?


În România. Cel mai frumos oraş pentru mine este Clujul, dar mi-ar plăcea să studiez în străinătate. Dar dacă situaţia din ţară va continua aşa, o să plec în străinătate. Deocamdată, tinerii nu sunt valorizaţi după competenţele pe care le au.

Ce vrei să te faci?

„Nu vreau să fac pictură şi să vând tablouri la colţ de stradă ca să pot trăi. Îmi doresc o meserie în domeniul artei din care să pot trăi decent. De exemplu, grafician sau designer. Chiar am primit recent o carte de design vestimentar, de la tatăl meu.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite