Datorii fără sfârşit la Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea are de achitat restanţe de 2,1 milioane de lei, la trei luni după ce Ministerul i-a plătit datoriile de 7,35 de milioane. Datoriile s-au acumulat deoarece Casa de Asigurări de Sănătate nu a decontat serviciile medicale pe aceste ultime luni. Au fost plătite doar salariile.

După ce în octombrie, Ministerul Sănătăţii a plătit toate datoriile Spitalului Judeţean scadente înainte de 30 iunie, ce se ridicau la acea vreme la 7,35 milioane de lei, începutul de an găseşte cel mai mare spital din judeţ din nou cu datorii. Ele cumulează, potrivit datelor primite de la biroul de presă al spitalului, aproximativ 2,3 milioane de lei şi reprezintă, potrivit aceleiaşi surse, restanţe la plata medicamentelor şi materialelor sanitare. Restanţele nu sunt încă scadente.

Trei luni fără bani de medicamente


„Am rămas cu aceste datorii după cele trei luni, septembrie, octombrie şi noiembrie, în care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu ne-a dat decât banii de salarii, nu şi cei pentru medicamente, materiale, hrană şi prestări servicii către spital”, precizează economistul Ioan Mureşan, managerul Spitalului Judeţean. El spune că unitatea pe care o conduce are, lunar, pe lângă cheltuielile de personal, care se ridică pentru cei peste o mie de angajaţi la 2,7 milioane de lei, şi cheltuieli de aproximativ 700.000 de lei cu asigurarea medicamentelor, materialelor sanitare, a reactivilor, a hranei pentru pacienţi şi a serviciilor. „Aceste cheltuieli devin automat datorii în condiţiile în care Casa de Sănătate ne decontează atât cât să ne ajungă pentru plata salariilor şi a obligaţiilor către stat aferente acestor salarii”, susţine Mureşan.

Nu au fost bani la buget

De cealaltă parte, Claudiu Bârsan, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, admite că la baza acumulării datoriilor Spitalului Judeţean a stat o subfinanţare a serviciilor de către Casă. „Aşa a fost. În perioada septembrie - noiembrie li s-a decontat numai atât cât să li se acopere cheltuielile de personal. Şi asta pentru că pur şi simplu n-au fost bani la buget”, precizează el.
Claudiu Bârsan spune că nici 2011 nu se anunţă a fi un an mai bun pentru Sănătate, dar spune că se mizează pe o rectificare bugetară undeva în luna august.

O parte din datorii, plătite în decembrie

Datoriile de acum ale Spitalului Judeţean ar fi fost şi mai mari dacă instituţia nu ar fi primit, la sfârşitul lui 2010, aproape 1,2 milioane de lei pentru plata arieratelor, adică a datoriilor ieşite deja din termenul de scadenţă. Suma alocată în decembrie de la bugetul de stat pentru plata acestor arierate a fost, la nivelul judeţului, de 1,77 milioane de lei, diferenţa de peste 500.000 de lei fiind repartizată celorlalte instituţii spitaliceşti sălăjene.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite